Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stark delårsrapport från Nobina

Dubbeldäckare från Nobina i väntan på att köra till Norrtälje. Foto: Ulo Maasing.

Dubbeldäckare från Nobina i väntan på att köra till Norrtälje. Foto: Ulo Maasing.

Bussoperatören Nobina nåde ett starkt resultat under verksamhetsårets andra kvartal, det vill säga perioden 1 juni – 31 augusti 2016. Det framgår av Nobinas delårsrapport som presenterades på onsdagsmorgonen. Omsättningen ökade med 8,3 procent, jämfört med samma period i fjol, och uppgick till 2 146 miljoner kronor. Rörelseresultatet för perioden förbättrades från 25 miljoner i fjol till 142 miljoner i år.  Fjolårets resultat belastades av kostnader för Nobinas börsintroduktion.

För halvårsperioden 1 mars – 31 augusti ökade nettoomsättningen med 9,9 procent till 4 370 miljoner och rörelseresultatet steg till 263 miljoner, jämfört med 39 miljoner kronor. Resultatet efter skatt för halvåret uppgick till 149 miljoner kronor, jämfört med ett minus på 104 miljoner samma peroipd förra året.

Som en extra present inför delårsrapporten fick Nobina på tisdagen besked om att man får fortsätta att köra Norrtäljetrafiken åt SL, vilket vi redan tidigare rapporterat om.

– Nobina levererade ett fortsatt starkt resultat det andra kvartalet, primärt drivet av ökade intäkter från extratrafik samt bra utveckling av befintliga kontrakt. Dessutom har Nobina genomfört kostnadseffektiva trafikstarter och avslut i Sverige och Finland, kommenterar Nobinas koncernchef Ragnar Norbäck.

– Kvartalets vunna kontrakt i Lund och Oslo samt signerade avtal i Östergötland och Borås kompenserar för de trafikavtal som löper ut. Det faktum att vi trots en föryngring av kontraktsportföljen, med påföljande negativ kortsiktig resultatpåverkan, ändå förbättrar vår marginal är förstås positivt. Vidare kan jag konstatera att Nobinas innovationssatsningar genom Nobina Technology röner ökad uppmärksamhet bland uppdragsgivare och samarbetspartners.

– Det är också glädjande att våra medarbetare bjuds in i en rad forum för att bidra till kollektivtrafikbranschens utveckling. Ytterligare en positiv trend är den förbättrade lönsamheten bland våra konkurrenter i kollektivtrafikbranschen, om än från låga nivåer. Jag har meddelat styrelsen att jag bestämt mig för att gå i pension nästa höst, efter 13 år som VD för Nobina-koncernen. Det har varit innehållsrika år och det finns mycket att glädjas över. Jag är särskilt stolt över den kompetens och det engagemang som finns hos våra medarbetare.

– Förra årets lyckade börsnotering har lagt grunden för ett ännu mer framgångsrikt bolag. Förutsättningarna är därmed gynnsamma för en fortsatt god utveckling, säger Ragnar Norbäck.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)