Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Chip under huden kan ersätts resekortet

Framtidens resekort i kollektivtrafiken? Foto: Wikimedia Commons.

Framtidens resekort i kollektivtrafiken? Foto: Wikimedia Commons.

SL, Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting, undersöker nu om man i framtiden kan använda ett chip under huden istället för resekort när man tar bussen eller tunnelbanan. Det skriver Stockholmdirekt.se. Redan idag används tekniken på flera håll för att öppna portar eller komma in på gym. Om tekniken införs blir det nästan som att skaka hand med sin buss när man stiger på…

Om det blir verklighet ligger användning av tekniken i en relativt avlägsen framtid. Det skulle bland annat kräva att dagens kortsystem byts mot ett id-baserat system. Information om en persons rätt att exempelvis stiga på bussen  måste då vara lagrad på en server eller i molnet istället för på ett plastkort.

– Om eller när vi går över till ett id-baserat system spelar det ingen roll vr man har chipet. Då kan man ha det i ett implantat under huden. Det räcker med att koppla chipets unika id-nummer till systemet, säger Karl Rydah på SL till Stockholmdirekt.

Han arbetar på SL med att ta fram nya betallösningar.

Det vanligaste är att ett chip placeras under huden i tumvecket.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)