Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hybricon skyller brister på förre vd:n

Elbusstillverkaren Hybricon placerades i skamvrån av Aktietorget för några veckor sedan. Foto: Ulo Maasing.

Elbusstillverkaren Hybricon placerades i skamvrån av Aktietorget för några veckor sedan. Foto: Ulo Maasing.

Det är den tidigare vd:n för elbusstillverkaren Hybricon i Umeå, Jonas Hansson, som är skyldig till att företagets information till marknaden var bristfällig när Hybricon genomförde sin nyemission av aktier i mars. Det hävdar Hybricons styrelse, sedan företaget för några veckor sedan placerades i skamvrån av Aktietorget.

Aktietorget skrev i slutet av augusti ett starkt kritiskt brev till Hybricon. Där hävdade man bland annat att bolaget ”vid upprepade tillfällen har informerat aktiemarknaden på ett bristfälligt sätt och därigenom, enligt Aktietorgets bedömning, har lämnat felaktig och/eller ofullständig information till marknaden”.

– Vid granskningen av företrädesemissionen för 2016 har det framkommit att bolaget har beslutat om en kvittning av betydande belopp samt en riktad emission utan att meddela marknaden om detta, skrev Aktietorget och placerade Hybricon på sin obslista.

Hybricons styrelse lägger ansvaret på förre vd:n Jonas Hansson. Foto: Ulo Maasing.

Hybricons styrelse lägger ansvaret på förre vd:n Jonas Hansson. Foto: Ulo Maasing.

Nu har Hybricons styrelse svarat Aktietorget. I sitt svar konstaterar man att det har funnits ”klara brister vid offentliggörandet av information i samband med genomförda emissioner under första delen av 2016”. Ansvaret för bristerna läggs på bolagets dåvarande vd Jonas Hansson som hastigt fick  lämna sin post i början av juni i år.

Av svaret till Aktietorget framgår också att Hybricon i våras hade ont om pengar i kassan. Den 11 mars 2016 fattade styrelsen beslut om att genomföra en riktad nyemission om cirka 10 miljoner kronor före emissionskostnader.

– Teckningskursen per aktie uppgick till 8,20 kr/aktie, vilket medförde en rabatt som översteg god sed på aktiemarknaden samt Kollegiet för svensk bolagsstyrnings rekommendationer. Skälet till att styrelsen trots det valde att genomföra emissionen var att bolaget var i behov av ett omedelbart likviditetstillskott, heter det i brevet. Där anklagar Hybricons styrelse den tidigare vd:n för att ha gått ut med felaktig information i ett pressmeddelande som dessutom borde ha gått ut elva dagar tidigare.

– Bolaget är medvetet om att förtroendet för Hybricon kraftigt har minskat till följd av ovanstående brister. Därför har Bolagets nya styrelse och nya VD, tillsammans med Bolagets medarbetare, vidtagit en rad åtgärder för att utveckla Bolagets rutiner och därmed säkerställa att den information som Bolaget fortsättningsvis lämnar till marknaden är korrekt och av hög kvalitet. Detta i syfte att återupprätta förtroendet för Bolaget och dess informationsgivning, skriver styrelsen till Aktietorget.

Svag försäljning och sena leveranser har gjort att Hybricon nu åter behöver stärka sin likviditet. För en vecka sedan meddelade man att man endast har en  likviditet som räcker till årsskiftet.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)