Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig ökning av användning av biodiesel

Användningen av biodiesel ökar kraftigt. Mest ökar HVO, men även FAME, tillverkad av raps, säljs allt mer. Foto: Svebio.

Användningen av biodiesel ökar kraftigt. Mest ökar HVO, men även FAME, tillverkad av raps, säljs allt mer. Foto: Svebio.

Nästan en fjärdedel av all dieselförsäljning, 23,8 procent, på den svenska marknaden under första halvåret i år utgjordes av biodiesel. Det visar färska siffror från branschorganisationen Svebio. Användningen av biodiesel har ökat mycket kraftigt under de senaste åren, och är en huvudförklaring till att var sjätte liter drivmedel nu är biodrivmedel.

Ökningen under första halvåret gäller i första hand HVO-diesel, men också FAME-diesel har ökat på marknaden. HVO tillverkas av en rad olika avfalls- och restprodukter, som tallolja från skogsindustrin och återvunna vegetabiliska och animaliska oljor och fetter. FAME utgörs nästan uteslutande av rapsdiesel, RME, som tillverkas av oljeväxten raps.

Många bussbolag och åkerier har under de senaste åren gjort stora satsningar på biodiesel.

– Den omfattande användningen av biodiesel och andra biodrivmedel minskar kraftigt utsläppen av växthusgaser från den svenska trafiken. Vi har redan idag kommit en bra bit på väg mot en fossilfri transportsektor i Sverige, ett mål som våra politiker hoppas nå en bit efter 2030. Det säger Svebios vd Gustav Melin i en kommentar.

– Vad vi nu behöver är ytterligare klarhet om de långsiktiga skattevillkoren för biodrivmedel, så att vi kan få igång investeringar i ökad svensk produktion. Vi behöver utveckla och demonstrera ny teknik för att göra biodiesel även av andra skogsråvaror än tallolja, som är en begränsad resurs.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)