Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

BYD etablerar europeisk bussfabrik

Isbrand Ho, vd för BYD Europe. Foto: Ulo Maasing.

Isbrand Ho, vd för BYD Europe. Foto: Ulo Maasing.

Den kinesiska busstillverkaren BYD, som också finns på den svenska marknaden, ska etablera en sammansättningsfabrik för bussar i Europa, meddelade företaget på onsdagen. BYD ska investera 20 miljoner euro, nästan 200 miljoner kronor, i anläggningen som ska ligga i staden Komárom i norra Ungern.

Vid full drift ska fabriken sysselsätta upp till 300 medarbetare och i tvåskift kunna montera uipp till 400 bussar om året. Enligt företaget kommer man inledningsvis att satsa på produktion av elbussar och eldrivna gaffeltruckar, men man har på sikt ambitionen att satsa på en bredare produktion vilket även företagsnamnet antyder, BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft.

Produktionen vid anläggningen uppges börja under det första kvartalet nästa år. Fabriken kommer att ha sitt eget forsknings- och utvecklingscenter liksom en anläggning för batteritester.

– Satsningen stärker vårt åtagande på den europeiska marknaden. Det här är vår första fabrik i Europa, men det kommer inte att vara den sista. Vi letar aktivt efter ytterligare lokaliseringsorter, sa Isbrand Ho, vd för BYD Europe, i samband med en ceremoni i Budapest på onsdagen.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)