Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen utreder skolskjutsar, färdtjänst och sjukresor

Infrastrukturminister Anna Johansson(S): Dagens regelverk för särskilda persontransporter är komplicerat och skapar osäkerhet och ineffektivitet. Foto: Ulo Maasing.

Infrastrukturminister Anna Johansson(S): Dagens regelverk för särskilda persontransporter är komplicerat och skapar osäkerhet och ineffektivitet. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen beslutade på torsdagen att utreda reglerna för den särskilda kollektivtrafiken, det vill säga färdtjänst, sjukresor, skolskjutsar och riksfärdtjänst.  Utredningen ska kartlägga vilka problem som gör det svårt för kommunala och regionala myndigheter att åstadkomma en effektiv samordning av resorna i den särskilda kollektivtrafiken. Utredningen ska också föreslå lösningar.

Bakgrunden är att Trafikanalys på regeringens uppdrag har sett närmare på regelverket för den särskilda kollektivtrafiken, eller som den numera heter, de särskilda persontransporterna. Trafikanalys konstaterade att dagens regelverk är invecklat med splittrat huvudmannaskap, ökade kostnader, sjunkande produktivitet och en långsiktig utveckling som inte är hållbar.

Därför tillsätter regeringen nu en särskild utredare som utses inom kort. Utredaren får i uppdrag att analysera regelverket för särskilda persontransporter i syfte att identifiera hinder för kommunala och regionala myndigheter att åstadkomma en effektiv samordning. Vidare ska utredaren föreslå ändrade eller nya regler för att undanröja de hinder som finns.

Regeringen betonar att ändrade eller nya regler ska inte leda till en försämrad kvalitet för resenärer. Istället anser regeringen att  med en bättre samordning kan kvaliteten långsiktigt förbättras både för utförare och för resenärer.

– Dagens regelverk för särskilda persontransporter är komplicerat och skapar osäkerhet och ineffektivitet för aktörerna som utför transporter. För den enskilda resenären blir det svåröverblickbart med det splittrade huvudmannaskapet, där en och samma resa kan omfattas av olika aktörsansvar och olika avgiftssystem. Nu ska utredaren få se över dessa, säger infrastrukturminister Anna Johansson(S).

Senast den 30 november nästa år ska utredningen vara klar.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)