Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Franska bussföretag överväger Parisbojkott

Franska bussföretag överväger en veckas bojkott av Paris som en protest mot att staden vill införa förbud mot dieselfordon i centrum från 2020. Foto: Ulo Maasing.

Franska bussföretag överväger en veckas bojkott av Paris som en protest mot att staden vill införa förbud mot dieselfordon i centrum från 2020. Foto: Ulo Maasing.

Den franska bussbranschens organisation FNTV (Fédération Nationale des Transports de Voyageurs) överväger att vägra köra turistbussar i Paris under en hel vecka. Aktionen, som ännu inte är beslutad, är en protest mot att Paris´ socialistiska borgmästare Anne Hidalgo håller fast vid planerna på att förbjuda alla dieselfordon i centrala Paris från år 2020.

FNTV hävdar att ett sådant förbud skulle vara mycket skadligt för turistbussbranschen eftersom det idag saknas alternativ till diesel för långfärdsbussar. Man menar också att resenärerna inte kommer att vilja åka turistbuss till Paris om de där måste buta till kollektivtrafik eller eldrivna, lokala turistbussar för att komma in i centrum. Gränsen för dieselförbude4t är tänkt att gå vid den inre ringvägen i Paris, la Peripherique.

Till den brittiska facktidningen RouteOne säger Steven Salmon från brittiska Confederation of Passenger Transport (CPT) att en aktion som FNTV överväger skulle vara ytterst riskabel.

– Enligt uppgift är 70 procent av turistbussarna i Paris inte franska och därför skulle det vara svårt att samordna aktionen, säger han till RouteOne.

– Förslaget förutsätter dessutom att de som arbetar med turism skulle ha mer tyngd än den lobby som arbetar för renare luft.

Inom kollektivtrafiken har Paris redan fattat tuffa beslut för busstrafiken. År 2025 ska alla 4500 bussar i ”Storparis” vara fossilfria och 80 procent av bussarna drivas med el.

Samtidigt störtdyker bussresandet från Storbritannien över Engelska kanalen, främst till följd av två faktorer: terrorattackerna i Frankrike och Belgien samt det allt svagare pundet.

Enligt färska siffror från Eurotunnel minskade antalet bussar genom tunneln med 11 procent i september till 3 863 bussar. För årets första nio månader har minskningen varit tio procent. Samtidigt har antalet lastbilar ökat med elva procent och personbilar med fem procent.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)