Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snabbladdade elbussar gör norsk entré

Så kan det se ut nästa år på Drammens gator. Illustration: Brakar/Nordcosult.

Så kan det se ut nästa år på Drammens gator. Illustration: Brakar/Nordcosult.

Sedan det på tisdagen blev klart med närmare tio miljoner norska kronor i statligt bidrag till bussar och laddstationer är det nu klart att den norska staden Drammen har börjat en omställning till elbussar. Nästa år ska de första elbussarna börja rulla på Drammens gator.

Trafikhuvudmannen i Buskerud Fylke där Drammen ligger, Brakar, har redan genomfört en prekvalificering när det gäller bussar och laddstationer. Sedan man nu fått klart med närmare tio miljoner norska kronor från Enova kan Brakar nu genomföra en upphandling av fyra -sex elbussar som ska trafikera linje 51 i Drammen.

Enova är ett statligt företag som lyder under det norska energidepartementet och som ska bidra till en förändring av energianvändning och energiproduktion i Norge.

Planen är att elbussarna ska vara i trafik hösten 2017. Laddstationer med pantograf för snabbladdning kommer att etableras på linjens båda ändhållplatser.

– Vi kommer att vara bland de första i Norge som får den här typen av teknologi i drift, säger Brakars vd Terje Sundfjord.

– Om elbussarna blir en framgång kan det lägga grunden till att stora delar av kollektivtrafiken i Buskerud kan baseras på ren energi och nollutsläppsteknik.

– Eldrift kommer för fullt i transportsektorn och bussar är inget undantag. Batteribussar kan utgöra en betydande del av den nordka bussflottan inom några få år, men då är vi beroende av projekt som visar att elbussarna fungerar i praktiken, kommenterar Petter Hersleth, Enovas marknadschef på transportområdet.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)