Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Inför nytt reseavdrag som inte gynnar bilresor”

Lott Finstorp(M): Gör reseavdraget beroende av avstånd, inte av tidsvinst. Foto: Ulo Maasing.

Lott Finstorp(M): Gör reseavdraget beroende av avstånd, inte av tidsvinst. Foto: Ulo Maasing.

Dagens regler för reseavdrag bör ändras. Det skriver riksdagsledamoten Lotta Finstorp(M) i en motion till riksdagen där hon föreslår att ett avståndsberoende och färdmedelsneutralt reseavdrag införs.

Hon pekar på att dagens regler för reseavdrag gynnar arbetspendling med bil framför kollektivtrafik. Nio av tio som gör reseavdrag reser till arbetet med bil, konstaterar hon.

– Det finns indikationer på att dagens regelverk för reseavdrag medför ett omfattande fusk. Tidsvinstregeln, om att spara två timmar på att arbetspendla med bil, är svår att kontrollera, vilket lett till ett stort antal felaktiga avdragsyrkanden.

– Tas denna tidsvinstregel bort och reseavdraget istället baseras på avståndet mellan arbetsplatsen och bostaden skulle bil, cykelåkning och kollektivtrafik behandlas lika, skriver Lotta Finstorp.

Hon menar att en modell med ett avståndsberoende reseavdrag, liknande den som används i Norge, ökar kollektivtrafikresandet och minskar möjligheterna till fusk. Dessutom minskas arbetsbördan för Skatteverket eftersom det är lättare att kontrollera avstånd än tid.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Och hur blir avdraget , man kan inte hänvisa till Norge utan att förklara fullt ut

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)