Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västtrafik måste göra om upphandling

lagbokEfter en dom i kammarrätten måste Västtrafik göra om sin upphandling av särskilda persontransporter (färdtjänst, sjukresor mm) i Västra Götaland. I sitt förfrågningsunderlag begärde Västtrafik ett avtal på fem år. 

Ett företag, MyCabtravel Scandinavia , lämnade inte in något anbud, men ställde sig tvekande till att upphandlingen gällde ett ramavtal. Dessutom hävdade man att avtalstiden var för lång.

MyCabtravel Scandinavia begärde överprövning och att upphandlingen skulle göras om. Företaget hävdade också att det inte fanns några särskilda skäl för en ramavtalstid på över fyra år.

När överprövningen togs upp av förvaltningsrätten hävdade Västtrafik att avtalstiden är anpassad till bland annat avskrivningstid för fordonen samt att en kortare avskrivningstid än fem år inte är rimlig och skulle ha en konkurrenshämmande effekt i form av att små aktörer väljer att inte delta i upphandlingen.

MyCab Scandinavia hävdade i sin tur bland annat att det finns en fungerande marknad för begagnade fordon. Förvaltningsrätten gick dock på Västtrafiks linje. Mycab överklagade och har nu fått stöd av kammarrätten.

”Reglerna om ramavtal är tillämpliga på upphandlingen. Det har inte framkommit särskilda skäl för en längre avtalstid än fyra år. MyCab kan lida skada om avtalen ändå löper längre tid, eftersom bolaget då berövas möjligheten att tilldelas kontrakt under den överskjutande tiden. Felet kan inte läkas genom rättelse. Upphandlingen ska därför göras om”, skriver domstolen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)