Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Friande dom mot bussförare överklagas

olycksskylt-70x70Den friande domen för en bussförare i Lund som var inblandad i en svår trafikolycka i februari överklagas. Lunds tingsrätt friade föraren som körde en buss som skenade in i en folksamling, varvid en man i 60-årsåldern omkom och flera personer skadades. Föraren åtalades för vållande till annans död och vållande till kroppsskada, men frikändes av tingsrätten. Nu har åklagaren Stefan Waern överklagat tingsrättens dom till hovrätten över Skåne och Blekinge.

Olyckan inträffade i samband med en stor vattenläcka på St Laurentiigatan i Lund. Hett vatten forsade ut från läckan och orsakade en tät dimma.  Polisen hade stängt av gatan och ville att föraren  skulle köra en annan  väg än den ordinarie, Istället kom bussen upp på gångbanan på Bangatan i Lund och körde på den omkomne mannen och en kvinna som fick skallskador.

Åklagaren hävdade att föraren hade varit oaktsam, dels genom att gasa alltför kraftigt, dels inte bromsa i tid för att kunna undvika att köra på personer på gångbanan.

Tingsrätten ansåg att det inte var bevisat att föraren hade gasat och menade dessutom att det fanns en möjlighet att bussens motor hade varvat upp och bussen hade skenat. Domstolen menade att det inte var rimligt att hålla föraren ansvarig och döma honom för brott, en dom som nu åklagaren har beslutat sig för att överklaga.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)