Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Minst fossilt i Blekinge, Stockholm och Sörmland

Stockholms län är ett av tre i landet där mer än 96 procent av den upphandlade busstrafiken körs fossilfritt. Foto: Ulo Maasing.

Stockholms län är ett av tre i landet där mer än 96 procent av den upphandlade busstrafiken körs fossilfritt. Foto: Ulo Maasing.

Andelen förnybara drivmedel i bussar som körs i kollektivtrafik i Sverige har ökat med tio procentenheter sedan förra året och är nu 77,7 procent. Det framgår av statistik från branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik och som har bearbetats av tidningen Bioenergi. Det är med fyra olika biodrivmedel som kollektivtrafiken har ersatt mer än tre fjärdedelar av de fossila bränslena. Dessa förnybara drivmedel är RME/FAME, biogas, HVO och ED95.

De tre län som har högst andel förnybara biodrivmedel är Blekinge, Stockholms och Södermanlands län. De har alla en andel biodrivmedel på över 96 procent. I fler än hälften av länen ligger andelen biodrivmedel på mer än 75 procent. Men andelen förnybart i kollektivtrafiken släpar fortfarande efter i några län – Gotlands, Norrbottens, Uppsala och Västerbottens län ligger på under 30 procent.

Fördelningen av biodrivmedel för bussar inom kollektivtrafiken år 2016 är:
RME/FAME: 34,4 %
Biogas: 20,5 %
HVO: 17,1 %
ED95: 5,7 %
Totalt: 77,7 %

– Det är inspirerande att se vilka snabba framsteg som har gjorts inom kollektivtrafiken, som redan nu nästan är fossiloberoende. Detta fossiloberoende har uppnåtts på relativt kort tid. Det finns bussar som kan tankas med förnybart, det finns tankställen och det finns flera förnybara drivmedel att välja mellan. För tio år sedan var andelen förnybart endast sex procent i kollektivtrafiken, nu nästan 80 procent, säger Anders Haaker, chefredaktör för tidningen Bioenergi.

Kollektivtrafiken i Blekinge län ligger bäst till med hela 96,73 procent förnybara drivmedel 2016, på andra plats finns Stockholms län med 96,72 procent och på tredje plats Södermanlands län med 96,33 procent förnybart. Källa: FRIDA miljö- och fordonsdatabas, Svensk Kollektivtrafik. Staplarna visar fordonskilometer med förnybara bränslen i procent, fördelat på etanol, biodiesel och biogas samt totalt. Diagram: Tidningen Bioenergi.

Kollektivtrafiken i Blekinge län ligger bäst till med hela 96,73 procent förnybara drivmedel 2016, på andra plats finns Stockholms län med 96,72 procent och på tredje plats Södermanlands län med 96,33 procent förnybart. Källa: FRIDA miljö- och fordonsdatabas, Svensk Kollektivtrafik. Staplarna visar fordonskilometer med förnybara bränslen
i procent, fördelat på etanol, biodiesel och biogas samt totalt. Diagram: Tidningen Bioenergi.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)