Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gotlandsbåten ställer in trafiken

Seglade bara en sommar. Foto: Ulo Maasing.

Seglade bara en sommar. Foto: Ulo Maasing.

Gotlandsbåten, uppstickaren i färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet, ställer in trafiken. Årets sommar, den första med Gotlandsbåten, bidrog till att ge Gotland ett besöks- och övernattningsrekord. Men den nyemission som krävdes för att bolagets framtid skulle säkras har inte nått målet. Därför ställs trafiken in 2017, samtidigt som bolagets verksamhet skalas ner till ett minimum.

Sommarsäsongen 2016 ökade antalet färjeresenärer till/från Gotland med 100.000 (+11%) jämfört med föregående år. Antalet gästnätter ökade med 12% mot 2015.

För att finansiera kommande års trafik har Gotlandsbåten jagat mer kapital i en nyemission om 30 miljoner kronor. Det målet har man inte nått.

Nu skalas verksamheten ner till ett minimum för att bolaget ska överleva. Tre åretruntanställda i Gotlandsbåten och ett antal medarbetare i rederiet HSC Nordic sägs upp som en följd av beslutet. Ralph Axelson fortsätter som oavlönad vd för att hitta eventuella framtida lösningar. Fartyget HSC Express blir nu fullt ut tillgängligt för chartermarknaden.

– Gotlandsbåten hade över 160 000 betalande resenärer den här säsongen. Vi ökade kapaciteten med ca 230 000 platser till och från Gotland junio – augusti, säger Ralph Axelson.

– Kapaciteten ökade totalt ännu mer och prisnivån var periodvis på 1978 års nivå och det blev besöksrekord på Gotland 2016.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)