Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Riksdagsnej till krav på arbetstid och lön vid offentliga upphandlingar

Riksdagshuset. Foto: Melker Dahlstrand.

Riksdagshuset. Foto: Melker Dahlstrand.

Riksdagen sa på onsdagen nej till delar av regeringens förslag om nya lagar kring offentlig upphandling av bland annat kollektivtrafik. Bland annat sa riksdagen nej till att myndigheter vid upphandlingar ska kunna ställa krav på arbetstid, lön och semester för leverantörernas personal.

Regeringens förslag innebar att sådana krav skulle ställas i upphandlingens slutfas men riksdagen anser att det kommer vara svårt att genomföra i praktiken och att det kommer föra med sig oönskade konsekvenser. Bland annat skulle många små företag få svårare att vara med i upphandlingar.

Riksdagen sa också nej till regeringens förslag om att ge upphandlade myndigheter rätt att ställa krav på att företagen ska erbjuda sina anställda försäkringar och tjänstepension. Riksdagen anser att det riskerar att missgynna svenska företag då reglerna inte är lika långtgående inom EU-rätten.

De nya lagarna kring offentlig upphandling, som riksdagen i övrigt sa ja till utgår från tvingande EU-regler som utvecklar den reglering som nu gäller för upphandling. Miljöhänsyn, sociala hänsyn och arbetsrättsliga hänsyn ges ökat utrymme. Förändringarna börjar gälla 1 januari 2017.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)