Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Viking Line beställer nytt i Kina

Viking Line bygger nytt i Kina för rutten Stockholm – Mariehamnm – Åbo. Bild: Viking Line.

Viking Line bygger nytt i Kina för rutten Stockholm – Mariehamn – Åbo. Bild: Viking Line.

Rederiet Viking Line skrev på onsdagen ett intentionsavtal med det kinesiska varvet Xiamen Shipbuilding Industry om beställning av ett nytt passagerarfartyg. Leveransen ska ske våren 2020 och fartyget ska sättas i trafik mellan Stockholm och Åbo.

Parterna uppger att man har som mål att teckna ett slutgiltigt avtal under våren 2017. Investeringen uppgår till ca 190 miljoner euro, knappt 1,9 miljarder svenska kronor. Intentionsavtalet innehåller även en option på ytterligare ett fartyg.

Fartygets längd är 218 meter med ett BRT på 63 000 ton. Passagerarkapaciteten är 2 800 passagerare och fraktfilernas längd är 1500 meter. För inredningen kommer Viking Line att anlita skandinaviska arkitekter.

– Avsikten är att driva fartyget med flytande naturgas, LNG, av vilken vi har utmärkta erfarenheter från M/S Viking Grace som är det första stora LNG-drivna passagerfartyget i världen. I planeringsarbetet har stor vikt lagts vid förutom miljöanpassade lösningar, på nya innovativa energieffektiveringar, berättar Viking Lines vd Jan Hansnes.

Rederiet uppger att bygget av det nya fartyget ska vara ett samarbetsprojekt där man förutom det kinesiska varvet även engagerar flera europeiska leverantörer, bland andra Deltamarin, Wärtsilä och ABB Marine.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)