Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Robin Hoods stad allt mer elektrisk

Den brittiska staden Nottingham har utökat sin elbussflotta å 45 bussar med ytterligare tretton från BYD. Foto: BYD.

Den brittiska staden Nottingham har utökat sin elbussflotta på 45 bussar med ytterligare tretton från BYD. Foto: BYD.

Den brittiska storstaden Nottingham, för många känd för Robin Hoods härjningar i skogarna kring staden, fortsätter sin satsning på elbussar. Sedan flera år har man byggt ut elbussflottan och i januari kompletteras de 45 elbussarna i staden med ytterligare tretton, tillverkade av kinesiska BYD. Då kommer Nottingham att med sina närmare 60 elbussar att ha en av de största elbussflottorna i Europa.

Tidigare har Nottingham investerat i något mindre Optare Solo elbussar, men de nya bussarna är fullstora, alltså tolv meter långa stadsbussar från BYD. De kommer att från januari trafikera två linjer mellan centrala Nottingham och två infartsparkeringar. Själva invigningen av satsningen ägde rum på fredagen.

Alla elbusslinjer i Nottingham ingår i det som staden har döpt till Linkbus-nätet. Det är linjer som till skillnad från övrig busstrafik inte körs kommersiellt, utan som staden själv finansierar och som trafikerar sjukhus, universitet, infartsparkeringar och en ringlinje i centrum. Själva trafiken är dock upphandlad. Förutom Link-linjerna finns ett stort antal stadsbusslinjer som körs av flera operatörer på kommersiell grund, liksom en spårväg.

Investeringen för de tretton nya batteribussarna uppgår till 3,5 miljoner pund , det vill säga cirka 41 miljoner kronor.

De höga investeringskostnaderna för elbussarna har Nottingham klarat via två kanaler – dels har man fått bidrag från regeringens Green Bus Fund till en tredjedel av investeringen, dels har man fått in pengar via Nottinghams unika parkeringsskatt Workplace Parking Levy (WPL) till återstoden.

WPL innebär att arbetsgivare som håller med parkeringsplatser för sina anställda måste skatta för dessa. Sedan är det upp till arbetsgivaren att välja att ta ut en avgift från de anställda eller inte. Syftet är att minska arbetspendlingen med bil.

Genom Green Bus Fund vill den brittiska regeringen stimulera bussföretag
att investera i bussar med med minst 30 procent lägre utsläpp än motsvarande dieselbussar.

Nottingham satte sina första elbussar i trafik 2012.

Här är en film om Nottinghams senaste elbussatsning, producerad av staden:

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)