Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Taxiförbundet: Låt 19-åringar köra taxi

Bör få rattas av 19-åringar som annars kör svarttaxi, anser Svenska Taxiförbundet. Foto: Ulo Maasing.

Bör få rattas av 19-åringar som annars kör svarttaxi, anser Svenska Taxiförbundet. Foto: Ulo Maasing.

”Det höga ålderskravet för att bli taxiförare är stelbent och föråldrat – skälen är idag starka för en sänkning från 21 till 19 år”. Det säger Claudio Skubla, förbundsdirektör i Svenska Taxiförbundet. Nu vill organisationen att 19-åringar ska tillåtas att köra taxi.

Organisationen hävdar att taxiföretagen skriker efter fler förare. Samtidigt tvingas de säga nej till arbetslösa ungdomar som vill bli taxiförare. Man framhåller att bristen på taxiförare inte bara gäller i storstadsområdena utan i stora delar av Sverige.

– Kruxet är att man idag inte kan ta taxiförarlegitimation förrän man har fyllt 21 år och har haft körkort med behörigheten B sedan minst två år. Konsekvensen är att många unga då väljer alternativa lösningar som att till exempel köra svarttaxi där uppdragen förmedlas via sociala medier som Facebook. Valet står alltså mellan arbetslöshet eller svarttaxi och andra svarta jobb med svagt arbetsskydd och obefintliga försäkringar, säger Claudio Skubla.

Han pekar på att för bara något år sedan var svarttaxi en marginell företeelse men har snabbt vuxit till ett allvarligt problem för taxiföretagen som dels går miste om den arbetskraft som de behöver, dels tvingas konkurrera med en olaglig verksamhet som kan hålla extremt låga priser.

– Det höga ålderskravet för att bli taxiförare är stelbent och föråldrat. Skälen är idag starka för en sänkning från 21 år till 19 år, säger Claudio Skubla.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)