Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussförare vill ha diskretare blåsning

Bussförare i Trollhättan och Vänersborg vill slippa blåsa i alkolås när de har resenärer i bussen. Foto: Volvo.

Bussförare i Trollhättan och Vänersborg vill slippa blåsa i alkolås när de har resenärer i bussen. Foto: Volvo.

Bussoperatören Nobinas förare i Trollhättan och Vänersborg vill slippa blåsa i alkolåset när de har passagerare i bussen. Nu har skyddsombudet vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få reda på om det verkligen är OK att kräva att förarna måste blåsa i alkolåset vid avlösningar när de har passagerare på bussen.

Kravet infördes av Nobina förra året. Stefan Ljungwall, skyddsombud på Nobina i Trollhättan, vill att Arbetsmiljöverket ser till att rutinerna ändras.

– Jag och andra bussförare anser att det här borde skötas på avskild plats, exempelvis när man loggar in på datorn på jobbet. Inte öppet bland passagerarna, säger han till SvT Nyheter Väst.

Ljungwall hänvisar till att tekniken inte är helt pålitlig, vilket kan göra att föraren riskerar att inte få igång bussen, trots att han eller hon inte har någon alkohol i kroppen.

– En förare fick stå och blåsa i tio minuter innan det kom i gång. Folk förstår inte varför man inte får i gång bussen och chaufförerna riskerar att bli uthängda som ”fyllechaffisar” på exempelvis Youtube eller Facebook, säger han, samtidigt som han medger att han inte känner till att något sådant har inträffat.

Henrik Birath, vice vd på Nobina Sverige, avvisar dock en förändring av rutinerna.

– Vi har en policy vad gäller alkolås i alla våra fordon. Den går hand i hand med våra trafikavtal. Västtrafik och Skånetrafiken ställer krav på att detta ska finnas i våra fordon, säger han till SvT Nyheter Väst.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)