Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Taxi kräver chockhöjd trängselskatt

betalvaeg-300x300Trängselskatten i Stockholm måste snarast höjas så att det blir ekonomiskt svårsmält för flertalet att välja privatbilen. Därtill måste acceptabla alternativ till privatbilen gynnas. Det kräver Svenska Taxiförbundet, vars ordförande Claudio Skubla fortsätter sin fleråriga kampanj för chockhöjd trängselskatt.

Skubla framhåller att införandet av trängselskatt i Stockholm i augusti 2007 syftade till att minska trängseln och förbättra miljön genom bland annat mindre kvävedioxidutsläpp och buller. Han menar dock att sedan dess har trängselskattens ursprungliga syfte omtolkats – från styrmedel för bättre miljö till kollekthåv för pengar till ny infrastruktur.

– Konsekvensen av att koppla trängselskatten till finansiering av infrastruktur visar att det finns en målkonflikt. Om privatbilismen minskar kraftigt kommer också intäktskällan att sina, vilket enligt detta synsätt är att betrakta som ett misslyckande. Därmed kan trängselskatten inte höjas rejält så länge som den är knuten till statens och kommunernas investeringsbehov, säger Claudio Skubla.

– Om regeringen menar allvar med att trängselskatten är till för att reducera trafikens miljö- och klimatpåverkan måste den snarast höja trängselskatten till en nivå där det blir ekonomiskt svårsmält för flertalet att välja privatbilen. Därtill måste acceptabla alternativ till privatbilen gynnas.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

 1. Ja du herr Skubla, vilken åkare skulle inte vilja chockhöja trängselskatten för att få bort privatbilismen.
  Tanken är god men realistiskt nej, orsakerna är flera några spaltar jag upp nedan.
  1) Sopa rent utanför din egen dörr, m.a.o. rensa i Taxiträsket.
  2) Se till att dem utbildas i att hitta.
  3) Se till att dem utbildas i god serviceanda.
  4) Se till att dem utbildas i trafikvett.
  5) Se till att dem är utvilade.
  Ja detta var något, vill inte på något vis svärta ner Taxibranschen men vi alla vet att det är en liten klick som förstör för övriga, det finns rötägg i alla branscher.
  Har arbetat och arbetar som yrkeschaufför sedan 1978 i Stockholm och Norden.
  Inom lastbilsbranschen har vi samma katastrofala utveckling sedan något 10 tal år och den är på väg in i bussbranschen där jag hör hemma nu för tiden.
  Trots förarkort,YKB, och andra åtgärder så funkar det inte tillräckligt bra där ute, tyvärr snarare tvärtom i alltför många fall.
  Vi kan aldrig få rätsida på detta om åkerinäringen inte får politiker att lyssna.
  Men för att få politikerna att lyssna måste Taxi, Lastbils och Bussåkarna se till att sopa rent framför porten och städa innanför densamma.
  Tack för mig och gott nytt år 2017
  Mikael Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)