Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen satsar på snabbspår

Maria Sjölin, Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Maria Sjölin Karlsson, Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Branschorganisationen Sveriges Bussföretag satsar nu i samarbete med fackförbundet Kommunal på snabbspår. Syftet är att göra det lättare för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden.

Bakgrunden är att regeringen vill att nyanlända personer snabbt ska komma ut på arbetsmarknaden och på en arbetsplats som är relevant med hänsyn till den enskildes utbildning och erfarenhet. Samtidigt lider många branscher av brist på arbetskraft. Bland annat råder det en brist på bussmekaniker i Sverige.

Branscher med brist på arbetskraft kan få hjälp med rekryteringen av nya medarbetare genom att Arbetsförmedlingen och branscherna tillsammans skapar snabbspår för att underlätta för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden.

Sveriges Bussföretag och Kommunal har sedan tidigare planerat att tillsammsns ansöka om statliga pengar för att skapa ett snabbspår för bussmekaniker. På torsdagen möttes de båda organisationerna och ansvariga för bussverkstäder för att diskutera ett snabbspår för bussmekaniker.

– Att genomföra ett snabbspår ställer höga krav på att branschen gemensamt kommit överens om vad en mekaniker behöver kunna för att vara anställningsbar. Vi diskuterade anställningsbarhet, kravprofil och genomförde  ett inledande arbete med att ta fram branschkrav. Vi är en bit på väg men mycket arbete återstår, säger Maria Sjölin Karlsson, branschutvecklare Utbildning & Arbetsmarknad på Transportföretagen.

Närmast ska Sveriges Bussföretag och Kommunal ta frm en valideringsmodell och en kravprofil för att sedan lämna in en ansökan om snabbspår senast den 31 mars.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)