Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Laddning lockar unga till bussen

Möjlighet att ladda mobilen på bussen är viktigt för unga.

Möjlighet att ladda mobilen på bussen är viktigt för unga.

Det bör vara gott om plats, lugnt ombord och möjlighet att ladda mobilen. Det är viktigt för unga människor när de reser med kollektivtrafiken, enligt en ny studie som presenterades på onsdagen på Transportforum i Linköping.

Studien har gjorts i Göteborgsområdet mot bakgrund av att kollektivtrafiken tappar många unga resenärer när de har nått körkortsåldern och samtidigt inte längre kan resa på sitt skolkort. Studien har gjorts av Christina Stave på VTI, Statens Väg- och Transportforskningsinstitut, som har intervjuat 24 ungdomar i åldern 18 – 20 år om vad som skulle locka dem att välja kollektivtrafiken även i framtiden.

Studien visar att unga vill ha gott om plats, få en egen stund, kunna koppla av och ha en möjlighet att ladda mobilen under resan.

Christina Stave drar slutsatsen att det är viktigt att öka kapaciteten i kollektivtrafiken.

– På många håll idag är ju kapaciteten fullt utnyttjad, och flera av ungdomarna kommer ju inte ens på den bussen utan får vänta på nästa. Det kanske är ganska ekonomiskt att ha en fullpackad buss, men jag tror inte att det blir så bra i längden att man upplever att kollektivtrafiken är fullpackad, säger Christina Stave till Vetenskapsradion.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)