Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Minimilöner för bussförare införs i april

I april införs minimilöner för bussförare i kollektivtrafiken i London. Foto: Ulo MAasing.

I april införs minimilöner för bussförare i kollektivtrafiken i London. Foto: Ulo MAasing.

I april införs minimilöner för bussförare som kör kollektivtrafik i London, oavsett operatör. Den lägsta lönen blir 23 000 pund (cirka 250 000 kronor med dagens valutakurs). Lägstalönerna gäller för alla nya trafikavtal som skrivs från och med den 1 april och ska därefter följa inflationen, har Londons borgmästare Sadiq Khan (Labour) beslutat.

Idag är den genomsnittliga begynnelselönen 23 000 pund/år för bussförare som arbetar för någon av de elva operatörer som kör busstrafik på uppdrag av Transport for London. Men det finns lokala variationer och en del bussförare har lägre lön. Sadiq Khan uppmanar också de bussföretag som idag betalar lägre lägstalöner att samarbeta med de fackliga organisationerna för att lösa skillnaderna i lön före den första april.

Borgmästaren har också gjort klart för Transport för London, facket och operatörerna att de måste fortsätta att arbeta för en generell lönenivå för bussförare i London med minimilöner även för förare med tre och fem års yrkeserfarenhet.

Förare som byter arbetsgivare mellan bussoperatörerna i London ska inte heller riskera att få lägre lön eller sämre anställningsförmåner från den nye arbetsgivaren. Deras yrkeserfarenhet och anställningstid ska räknas dem till godo hos den nye arbetsgivaren.

– Det är inte rätt att förare som har samma kunskaper, erfarenhet och yrkesskicklighet ska få sämre betqlt bara därför att de kör på en annan linje eller byter företag.

Transport for London ska också arbeta tillsammans med facket och operatörerna för att göra det lättare för bussförare att göra karriär ända upp på chefsnivå eller andra jobb i branschen. Parterna ska också utveckla ett program för jämställdhet och mångfald som till fullo speglar den mångfald som finns i bussbranschen i London på varje nivå och i varje företag.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)