Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Värnamo blir elektriskt i höst

En Volvo 7900 Electric Hybrid på linje 55 i Göteborg. I höst skastadstrafiken i Värnamo köras med likadana bussar. Foto: Volvo.

En Volvo 7900 Electric Hybrid på linje 55 i Göteborg. I höst skastadstrafiken i Värnamo köras med likadana bussar. Foto: Volvo.

Volvo Bussar har fått en order på fyra elhybridbussar, Volvo 7900 Electric Hybrid, till Värnamo. Det innebär att all kollektivtrafik i Värnamo tätort från och med i höst kommer att ske med elektrifierade bussar, vilket är unikt i Sverige. ABB har i samband med detta fått sin första order på laddstationer för bussar i Sverige.

Bakom satsningen på eldriven kollektivtrafik i Värnamo står Värnamo kommun och Jönköpings länstrafik. Trafiken kommer att skötas av Nettbuss.

De fyra elhybridbussarna kommer att levereras i form av en nyckelfärdig lösning där Volvo ansvarar för underhåll av bussar och batterier till en fast månadskostnad. Volvos elhybrider och elbussar används sedan tidigare i bland annat Göteborg, Stockholm, Hamburg, Luxemburg och Curitiba.

–  Det är imponerande och fantastiskt roligt att Värnamo nu beslutar sig för att gå före och skapa en hållbar kollektivtrafik med våra elhybrider. Eldrivna bussar är framtiden för både stora och mindre städer, säger Martin Spjern, Key Account Manager Nordic på Volvo Bussar.

Elektrifieringen av Värnamos stadstrafik ska bidra till en attraktivare kollektivtrafik och en bättre stadsmiljö med mindre buller och bättre luftkvalitet. Samtidigt ska turtätheten ökas och tillgängligheten förbättras, bland annat genom en helt ny bussgata. Målet är att fyrdubbla antalet resor med kollektivtrafiken under en treårsperiod. Laddstationen till de nya bussarna kommer levereras av ABB.

Ordern till ABB kommer från Värnamo kommuns bolag Värnamo Elnät och är ABB:s
första order på bussladdare för elbussar i Sverige. Ordern omfattar ett komplett laddsystem med pantografteknik vid ändhållplatserna, OppCharge, som är ett öppet gränssnitt för automatiserad laddning av elbussar.

–  Med den här satsningen tar vi ännu ett steg i att bygga framtidens attraktiva stad med sikte på visionen att vara en mänsklig tillväxtkommun med 40 000 invånare 2035, säger Behnam Sharo, stadsarkitekt i Värnamo kommun.

– Vi är glada att kunna göra den här satsningen då det visar på de möjligheter som finns att ligga i framkant vad gäller teknik även om man befinner sig utanför de tre storstadsregionerna säger Rune Backlund (C), regionråd.

Volvo 7900 Electric Hybrid går tyst och avgasfritt på el cirka 70 procent av körtiden. Att ladda batterierna vid laddstationen går på tre till fyra minuter, med hjälp av så kallad opportunity charging. Jämfört med en motsvarande dieseldriven buss drar laddhybriden totalt cirka 60 procent mindre energi. Bussarna i Värnamo kommer att drivas med förnybar el och förnybart HVO-bränsle, vilket minskar utsläppen av koldioxid med 90 procent.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)