Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kortavgift blir ordinarie pris i Skåne

SkanepriserAlla enkelresor med buss i Skåne ska vara tio kronor dyrare om betalning sker ombord. Det kommer kollektivtrafiknämnden i Skåne att klubba på måndagen. Och trots att endast en mindre del av resorna betalas ombord kommer ombordpriset att vara ”Ordinarie pris” med Skånetrafikens terminologi.

För Skånetrafiken är beteckningen Ordinarie pris ett sätt att tackla en dom i förvaltningsrätten i Malmö i december i fjol. Domstolen ansåg att det strider mot betaltjänstlagen att ta mer betalt för en biljett som köps ombord på bussen och betalas med kort.

Bakgrunden till domen är att när det blev möjligt att köpa biljetter ombord på Skånetrafikens bussar och betala med kort så blev priset på de biljetterna tio kronor högre. Kontntbetalning var omöjlig.

Olagligt, ansåg förvaltningsrätten i Malmö dit två personer hade vänt sig och klagat. Betaltjänstlagen slår fast att det är förbjudet att ta ut en avgift vid kortbetalning. Att avgiften kallas för ”nytt ombordpris” spelar ingen roll, ansåg förvaltningsrätten.

Så nu inför Skånetrafiken tre priskategorier vid enkelresa: Ordinarie pris, Förköpspris och Reskassa. Ändringen gäller från och med den 1 mars 2017.

”Syftet med de nya kategorierna är att skapa större överskådlighet och enkelhet för kund att välja den för kund mest prisvärda biljetten. Kunder som löser biljett före ombordstigning premieras fortsatt med ett lägre pris”, skriver Kollektivtrafiknämndens ordförande Stefan Svalö(S).

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)