Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lunds universitet vill slippa avtal med Bergkvarabuss

En av Bergkvarabuss´ bussar i trafik för Skånetrafiken. Foto: Ulo Maasing.

En av Bergkvarabuss´ bussar i trafik för Skånetrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Lunds universitet vill inte skriva avtal med Bergkvarabuss trots att företaget har vunnit den upphandling av busstransporter som universitet har gjort. Upphandlingen avser busstjänster för Lunds universitet, Malmö högskola och Campus Helsingborg. med en avtalsperiod om fyra år, skriver Sydsvenskan. Bakgrunden till universitetets inställning är de avslöjande artiklar som Sydsvenskan  och Helsingborgs Dagblad (HD) har publicerat i veckan.

Regionstyrelsen i Region Skåne har också beslutat att regionen omedelbart ska genomföra en revision av den verksamhet som Bergkvarabuss och Mekka Traffic bedriver åt Skånetrafiken.

Som en följd av avslöjandena om Bergkvarabuss har miljöpartiet i Region Skåne uttryckt att man vill se skärpta upphandlingsregler, medan Vänsterpartiet vill att Region Skåne säger upp sitt avtal med Bergkvarabuss. Revisionen av företaget krävdes av allianspartierna i Region Skåne.

Det var den 7 mars som tilldelningsbeslutet om körningarna för Lunds universitet kom. Bergkvarabuss´ vinnande bud låg enligt Sydsvenskan 20 – 30 procent under bud från BK Buss och Röke Buss. Men nu tvekar universitetet när det gäller att ge trafiken till Bergkvarabuss. Enligt anbudsunderlaget kan man utesluta en leverantör om ”bolaget åsidosatt tillämpliga miljö-, social- eller arbetsrättsliga skyldigheter”.

– Vi följer händelseutvecklingen väldigt noga. Vi har med stigande oro läst Sydsvenskans och HD:s artiklar som ju avhandlat många aspekter kring Bergkvarabuss, säger Jeanette Jakobsson, upphandlingschef på Lunds universitet till Sydsvenskan.

Stormen kring Bergkvarabuss började i och med att Sydsvenskan den 11 mars avslöjade att tio mekaniker på Mekka Traffic hävdade att många av Skånetrafikens gula regionbussar som körs av Bergkvarabuss är trafikfarliga på grund av systematiskt slarv och fusk i verkstaden, uppgifter som tillbakavisades av företaget.

Senare avslöjade Sydsvenskan/HD bland annat att Bergkvarabuss har haft mekaniker från rumänska bemanningsbolag inkvarterade i en ombyggd stallbyggnad på verkstadsområdet, att arbetsmiljön haft stora brister med mera. Sedan dess har Bergkvarabuss lovat att anställa de rumänska mekanikerna och att man stänger det ombyggda stall där de bott.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)