Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Spårvägsstolpar inspirerar till öppna bussdörrar

Öppna dörrarna! MP vill att påstigning på SL-bussarna ska kunna ske genom samtliga dörrar. Foto: Ulo Maasing.

Öppna dörrarna! MP vill att påstigning på SL-bussarna ska kunna ske genom samtliga dörrar. Foto: Ulo Maasing.

När konduktörerna försvann på de båda förortsspårvägarna i Stockholm, Tvärbanan och Nockebybanan ersattes de med stolpar på hållplatserna där resenärerna blippade sina kort. Det blev succé. Intäkterna ökade med en miljon i månaden. Nu vill (MP) i Stockholms läns landsting ha ett liknande system i busstrafiken i Storstockholm. ”Då kan resenärerna kliva på genom alla dörrar. Det minskar trängseln och gör att bussen kommer fortare fram.” säger Malin Karlsson (MP) trafikpolitisk talesperson.

Partiet pekar på att det idag ofta är kö för att kliva på bussen i rusningstrafik. Det skapar trängsel och gör att det tar tid för bussen att lämna hållplatsen.

– För Miljöpartiet är det självklart att använda alla dörrar på bussen för påstigning. Det är en fråga vi drivit länge och då krävs att resenärerna själva kan blippa sina biljetter, säger Malin Karlsson.

MP pekar på att på Tvärbanan och Nockebybanan har SL med stor framgång provat ett system där resenärerna själva fått blippa sin biljett. Försöket visar att det inte leder till minskade biljettintäkter när resenärerna själva blippar sin biljett.

– Tvärtom ökade intäkterna under försökstiden. Men självklart behövs det också mer trafikvärdar och biljettkontrollanter, säger Malin Karlsson.

Minskad trängsel vid påstigning och att bussen kommer snabbare fram gynnar resenärerna, men också busschaufförerna, hävdar hon.

– Framkomligheten är en stor utmaning för busstrafiken. Miljöpartiet vill se fler bussfiler så att bussarna inte står parkerade i bilköer, men även att släppa på resenärer genom alla dörrar gör det lättare för busschaufförerna att hålla tiden. Då minskar deras stress och på så vis ökar också säkerheten för resenärer och för den som kör bussen, säger Malin Karlsson.

Partiet vill också ha fler busskörfält, skrota spärrarna i tunnelbanan och se till att rulltrappor och hissar i kollektivtrafiken fungerar bättre än idag.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)