Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

BYD öppnar elbussfabrik i Ungern

Den kinesiska busstillverkaren BYD invigde på tisdagen den första av flera, nya elbussfabriker i Europa. Foto: BYD.

Den kinesiska busstillverkaren BYD invigde på tisdagen den första av flera, nya elbussfabriker i Europa. Foto: BYD.

Den kinesiska fordonstillverkaren BYD invigde på tisdagen sin nya fabrik i Ungern där man ska tillverka batteribussar och senare även andra elfordon. Företaget uppger att man i den nya fabriken i den ungerska staden Komarom har kapacitet att tillverka 400 elbussar om året vid arbete i tvåskift. Bussar från den nya anläggningen ska levereras till andra europeiska länder.

Vid full produktion kommer anläggningen att ha omkring 300 medarbetare. Inledningsvis kommer där att produceras elbussar, men enligt BYD kommer man relativt snart att där tillverka även elektriska gaffeltruckar och lätta transportbilar. I år räknar BYD att levererade första 40 elbussarna från den nya fabriken.

Enligt planerna ska fabriken i Ungern tillverka busschassier för den brittiska marknaden. De ska sedan monteras till kompletta bussar i Storbritannien i det partnerskap som BYD och den brittiska busstillverkaren ADL (Alexander Dennis) har ingått. Från fabriken i Ungern ska man också leverera chassier till den elbussfabrik som BYD bygger i Frankrike.

I Sverige finns batteribussar från BYD i trafik i Eskilstuna (där de körs av Transdev) och Ängelholm (Nobina).

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)