Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Anrikt expressbussföretag i konkurs

Deutsche Touring har gått i konkurs. Foto: Deutsche Touring.

Deutsche Touring har gått i konkurs. Foto: Deutsche Touring.

Den mördande priskonkurrensen på den tyska expressbussmarknaden har nu skördat ytterligare ett offer. Ett av de stora företagen på marknaden, Deutsche Touring, har begärts i konkurs. Företaget är den tyska delen av det europeiska expressbussnätet Eurolines, men verksamheten drivs just nu vidare av konkursförvaltaren. Biljettförsäljningen fortsätter.

Deutsche Touring grundades 1948 och är således nästan 70 år gammalt och har enligt egen uppgift 260 linjer i 34 länder. I Tyskland trafikerar man 160 orter.

– Vårt närmaste mål är att säkra driften. Det är viktigt att biljettförsäljningen kan fortsätta och att Deutsche Touring är i full drift. Men förutsättningarna för en långsiktig rekonstruktion är besvärliga, även om vi har inlett preliminära kontakter med potentiella köpare, säger konkursförvaltaren Miguel Grosser i en första bedömning av situationen.

Ekonomin uppges dock vara säkrad för tre månader. Innan konkursen blev verklighet hade företaget inte betalat löner och sociala avgifter för sina anställda för mars månad.

Deutsche Touring har dotterbolag i Kroatien, Serbien och Tjeckien och har steg för steg trängts tillbaka av FlixBus som nu helt dominerar tysk expressbussmarknad och har en erkänt aggressiv prissättning.

Det var i början av 2013 som marknaden för långväga busstrafik i Tyskland avreglerades. För första gången fick bussbolagen ta upp konkurrensen med de tyska järnvägarna. Resultatet lät inte vänta på sig. Marknaden för expressbusstrafik formligen exploderade. En rad nya stora aktörer etablerade sig och en våldsam expansion av expressbusstrafiken följde, även om lönsamheten inte följde med.

Bara ett år efter marknadsöppningen började en konsolidering där bussföretag slogs samman och några få aktörer blev allt mer dominerande. Flera stora, internationella aktörer drog sig ur marknaden. FlixBus har idag över 90 procent av marknaden. Deutsche Touring är marknadstvåa med endast 2,8 procent av den tyska expressbussmarknaden.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)