Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbussar för 1500 miljarder om tio år

Batteridrivna ledbussar i holländska Eindhoven. Foto: VDL.

Batteridrivna ledbussar i holländska Eindhoven. Foto: VDL.

Världsmarknaden för elbussar kommer år 2027 att uppgå till över 165 miljarder dollar eller närmare 1 500 miljarder kronor år 2027. Det konstaterar det brittiska forsknings- och konsultföretaget IDTechEx i en ny rapport. Där slår man fast att bussarna kommer att leda utvecklingen mot en elektrifiering av fordonsbranschen.

Rapporten visar också att Kina leder utvecklingen genom att köpa flest bussar och dessutom är på väg att snabbt utveckla den överlägset lägsta kostnadsbasen när det gäller produktion av elbussar.

Utvecklingen går i mycket snabb takt och en tydlig trend är enligt rapporten en övergång från chassier till integrerade bussar. IDTechEx har studerat drygt 100 tillverkare av hybridbussar och helelektriska bussar.

Man har också studerat marknaden för bränslecellsbussar under de kommande tre årtiondena och konstaterar att ytterligare förseningar när det gäller utvecklingen av dessa innebär att tiden riskerar gå ifrån dem. Istället kan, hävdar rapporten, grönare och mer effektiva helelektriska bussar helt ta över. Rapporten kalkylerar med att det år 2026 kommer att säljas 250 000 elbussar.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)