Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Omfattande hållplatsvandaliering i Västerbotten, miljonkostnad i väst

Länstrafiken i Västrbotten har under helgen drabbats av en omfattande vandalisering av busshållplatser. Foto: Ulo Maasing.

Länstrafiken i Västrbotten har under helgen drabbats av en omfattande vandalisering av busshållplatser. Foto: Ulo Maasing.

Nästan alla busskurer längs E12 mellan Umeå och Vännäs vandaliserades under helgen. På sträckan mellan Kronoparken i Umeå och Tväråbäck i Vännäs har elva busskurer fått i snitt fyra rutor per kur sönderslagna. Bara kostnaden för glasrutorna uppgår till mellan 110 000 och 132 000 kronor per busskur. Till det kommer arbetskostnader med mera.

Skadegörelsen har polisanmälts av länstrafiken.

– Det är kommunerna och Landstinget som finansierar busshållplatserna och det känns som att skattepengar nu går åt till helt onödiga saker, säger Johan Haraldsson hållplatsansvarig på Länstrafiken i Västerbotten till Västerbottens-Kuriren.

Nu ska länstrafiken, de bnerörda kommunerna och landstinget diskutera om de sönderslagna glasrutorna ska få nytt glas, eller utrustas med annat material, ett icke transparant kompositmaterial.

– Det skulle vara lite tråkigt om vi måste byta ut glaset. Tanken med med glaset är att kurerna ska kännas öppnare och tryggare, men när vi möter den här typen av skadegörelse måste vi diskutera frågan, säger Johan Haraldsson till Västerbottens-Kuriren.

Problemet med vandaliserade busskurer är omfattande på många håll i landet. Göteborgdirekt rapporterar att det under 2016 byttes 579 glasrutor på busskurer i Göteborg sedan rutorna krossats av vandaler. Kostnad: närmare en miljon kronor.

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. VARFÖR slår killar (tjejer sällan) sönder busskurer? För att dom inte har något roligare för sig, och inte fattar att det är föräldrarna som får pröjsa. Kan man sätta upp skyltar och säga ungefär:

    SPARKA SÖNDER RUTOR, HUR KUL ÄR DET?
    De här rutorna kostar 130 000 kr att ersätta om de går sönder. Som dina föräldrar betalar.
    Kan man ha roligare, till exempel på en fritidsgård? SMS:a oss och berätta vad du vill göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)