Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris batteribussar till Oslo

Unibuss och Oslo får till hösten sina första två batteribussar från Solaris. Bildmontage: Solaris.

Unibuss och Oslo får till hösten sina första två batteribussar från Solaris. Bildmontage: Solaris.

Norge får snart sina två första batteribussar från Solaris. På fredagen skrev den polska busstillverkaren och en av Norges största bussoperatörer, Unibuss, kontrakt för en leverans till hösten av två Solaris Urbino 12 Electric. Det blir dock inte de första batteribussarna från Solaris som går i reguljärtrafik i Skandinavien. Sedan några år rullar en Solaris batteribuss i trafik hos VL i Västerås.

Bussarna till Oslo kommer att utrustas med ZF:s elektriska drivaxel AVE 130 och vara försedda med 75 kWh högkapacitetsbatterier. Laddning sker via en pantograf som sänks ner från laddstationer vid ändhållplatserna, alltså samma lösning som bland andra Volvo har valt för sina elbussar. Laddsystemen till Oslo levereras av Siemnens. Laddtiden uppges till upp till åtta minuter.

Bussarna ska sättas in på linje 74 i den norska huvudstaden. Solaris använder redan tekniken för samma bussmodell i Hamburg.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)