Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo och Heliox i laddat samarbete

Volvo och Heliox samarbetar om laddinfrastruktur för bussar med OppCharge. Foto: Volvo.

Volvo och Heliox samarbetar om laddinfrastruktur för bussar med OppCharge. Foto: Volvo.

Volvo Bussar och Heliox har invigt en laddstation för elbussar, baserad på det gemensamma gränssnittet OppCharge som en rad elbusstillverkare har enats kring. OppCharge gör det möjligt att använda elbussar och laddstationer från flera tillverkare och att därmed underlätta ett införande av elbussystem i städer runt om i världen.

Den nya laddstationen, Heliox tjugonde för elbussar i Skandinavien, är placerad vid Volvos forsknings-och utvecklingsanläggning i Göteborg.

OppCharge införs nu som gemensamt gränssnitt i mer än tolv länder. Heliox laddsystem kan idag ladda upp till 450 kW,men kommer i en nära framtid att kunna ladda 600 kW.

För Heliox del innebär den nya laddstationen inledningen på ett samarbete med Volvo. De första kommersiella uttrycket för samarbetet kommer att visa sig i maj i Luxemburg där den första kunden kommer att ta emot sina elbussar och laddstationer.

– Med OppCharge kan städer runt om i världen vara säkra på att elbussar och laddinfrastruktur från olika tillverkare är kompatibla med varandra och att det inte finns någon risk att man blir låst till enskilda leverantörer. Det skapar de rätta förutsättningarna för en snabb övergång till elbussystem över hela världen.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)