Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hållbara bussar prisas

Förra året vann Volvo 9900 VDS det nyinrättade hållbarhetspriset i turistbussklassen. Foto: Volvo.

Förra året vann Volvo 9900 VDS det nyinrättade hållbarhetspriset i turistbussklassen. Foto: Volvo.

På den stora bussmässan Busworld i Kortrijk i oktober kommer utmärkelsen Årets Hållbara Buss att delas ut för andra gången. Utmärkelsen inrättades förra året och årets upplaga är således den andra i ordningen. Juryn består av fackjournalister från en rad europeiska länder.

Utmärkelsen har skapats av den italienska facktidningen Autobus och är den enda som är inriktad på hållbarhet när det gäller bussar. Syftet med utmärkelsen är att bidra till att utveckla en ny mobilitetskultur. Det handlar inte bara om att stimulera en utveckling av tekniska lösningar för minsta möjliga miljöpåverkan, utan man väger också in säkerhetsaspekter för att minska riskerna för passagerare, fotgängare och förare.

Arrangörerna framhåller att hållbarhet också innebär att fordonet ska uppfattas positivt av allmänheten när det gäller till exempel buller, hur mycket av bussen som kan återvinnas och tillverkarens allmänna miljöengagemang.

Förra året delades priset ut vid en bussmässa i Rimini i oktober. I stadsbussklassen vann Mercedes-Benz Citaro NGT, i intercitykategorin fick Scania Interlink LdD CNG priset och i turistbusskategorin utsågs Volvo 9900 VDS till vinnare.

Årets pristagare kommer att få sina utmärkelser på Busworld den 19 oktober.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)