Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lugn start för nya YKB-regler

Maria Sjölin Karlsson. Foto: Ulo Maasing.

Maria Sjölin Karlsson. Foto: Ulo Maasing.

Sedan den andra maj gäller nya föreskrifter när det gäller fortbildning för yrkeskompetensbevis (YKB) för yrkesförare. Reglerna gäller för alla som arbetar med fortbildning och innebär färre obligatoriska utbildningsmål och mer flexibilitet.  Starten har varit mycket lugn, uppger Maria Sjölin Karlsson vid Transportföretagen där hon är branschutvecklare när det gäller utbildning och arbetsmarknad.

I samband med att de nya YKB-föreskrifterna infördes skickade Sveriges Bussföretag en informationsfolder om innebörden i reglerna oh hur de ska tillämpas.

– Sedan dess har vi inte hört så mycket. Det har kommit några enstaka frågor, men i övrigt har det varit tyst från branschen. Kanske beror det på att man inte utbildar inför sommaren, utan i praktiken måste följa de nya reglerna först efter semestrarna. De flesta företag har också en plan för en delkurs om året.

– Men de större företagen i branschen har dessutom varit delaktiga i den arbetsgrupp inom Sveriges Bussföretag som har tagit fram en ny, branschgemensam utbildningsmodell som bygger på de nya föreskrifterna. Man har alltså varit väldigt välinformerad när reglerna började gälla, säger Maria Sjölin Karlsson.

Nu arbetar hon med att ta fram utbildningsplan som bussföretagen kan använda. Syftet är att minska deras eget arbete. Inom några veckor ska planen skickas in till Transportstyrelsen. Från bussföretagens sida görs arbetet i samma arbetsgrupp som tog fram den branschgemensamma utbildningsmodellen. När planen kan börja användas beror på hur snabbt Transportstyrelsen tar ställning till den.

– Men det är viktigt att vara medveten om att företagen verkligen måste leva upp till planen om man gör den till sin. Det går inte bara att kopiera den, framhåller Maria Sjölin Karlsson.

Här, i en tidigare artikel, kan du läsa mer om de nya YKB-föreskrifterna och den branschgemensamma utbildningsplanen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)