Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Miljarder på buss och cykel i Malmö

Malmös framtida elektriska klolektivtrafiknät. Karta: Malmö stad.

Malmös framtida elektriska klolektivtrafiknät. Karta: Malmö stad.

Malmö lovar att satsa nästan fyra miljarder kronor på kollektivtrafik och cykelleder fram till 2035. Det är stadens bud i Sverogeförhandlingen. Som vi tidigare rapporterat är spårvägsplanerna skrotade. Därmot får staden ett helt nytt nät av elbussar. Dessutom byggs pågatågstrafiken ut och staden får fjorton nya cykelleder. Om staden bygger 28 500 nya bostäder fram till 2035 kommer staten att stå för hälften av de fyra miljarderna.

Succén med MalmöExpressen ska byggas ut. Trafiken med 24-metersbussar i en BRT-liknande trafik på linje 5 i Malmö ska så småningom elektrifieras och ytterligare MalmöExpresslinjer etableras, även de med dubbelledade elbussar.

Det gäller linje 2 (Lindängen-Nyhamnen), linje 4 (Bunkeflostrand/Limhamn-Segevång) och linje 8 (Lindängen-Västra Hamnen).

Ringlinjen, linje 3, linje 6 (Klagshamn-Fortuna Hemgården) samt linje 9 (Ön-Värnhem) ska trafikeras med normalstora elektriska stadsbussar.

En ny linje tillkommer, linje 10 (Malmö C-Ikea Hubbhult), även den med normalstora elbussar.

Två nya broar planeras för busstrafiken.

Att busstrafiken ska elektrifieras är klart. Däremot har Malmö inte låst sig för slutligt val av teknologi. På de kortare linjerna siktar man in sig på bussar som antingen snabbladdas vid ändhållplatserna eller som laddas i depå nattetid.

På långa linjer och de de linjer som trafikeras med dubbelledade bussar är planeringen idag inriktad på trådbussar med så kallad slide-inteknik. Det innebär att bussarna på en del av sträckan får kraft från luftledningar och då också laddar batterierna. Sedan kan de köras utan luftledning på andra delar av linjen.

I nuläget planerar dock Malmö stad för kontaktledningar längs 50-60 procent av elbussarnas linjesträckningar. På resterande avsnitt kan bussarna köra trådlöst. Men om batterikapaciteten ökar kan satsningen på trådbussar helt ersättas av en satsning på batteridrivna elbussar.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Bra Malmö. Men att jämföra M som cykelstad med Stockholm är som att jämföra kokta ägg med stekta. Stockholm, och Göteborg, är vidsträckta, kuperade och glesbebyggda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)