Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stärkt meddelarskydd för anställda i kollektivtrafiken

Särskilde utredaren Carina Gunnarsson föreslår att privatanställda inom kollektivtrafiken ska få meddelarskydd. Foto: Niklas Björling.

Särskilde utredaren Carina Gunnarsson föreslår att privatanställda inom kollektivtrafiken ska få meddelarskydd. Foto: Niklas Björling.

Meddelarskydd bör gälla även de som är anställda av privata företag inom kollektivtrafiken. Det föreslår en statlig utredning som presenterades på tisdagen. Det innebär att anställda i kollektivtrafiken, oavsett arbetsgivare, har rätt att lämna information om sitt arbete och sin arbetsplats till journalister utan att straffas. Samtidigt är det förbjudet för arbetsgivaren att efterforska vem som har lämnat uppgifterna till media.

Enligt den särskilde utredaren, Carina Gunnarsson, bör meddelarskyddet omfatta privatiserade offentliga verksamheter som kollektivtrafik, färdtjänst, riksfärdtjänst och skolskjuts. Förslaget om meddelarskydd ska gälla verksamheter som är direkt finansierade av offentliga medel.

Det innebär att verksamhet som inte helt eller delvis finansieras med offentliga medel inte omfattas av förslaget. SJ kommer exempelvis inte att omfattas eftersom utredningen anser att SJ inte är offentligt finansierat utan finansierat av biljettintäkter.

Underentreprenörer som utför underhåll åt trafikförslag berörs inte heller av förslaget, men de som arbetar med underhållsarbete får meddelarskydd om de är anställda direkt av trafikföretaget.

Meddelarskydd kommer inte heller att gälla sjukresor.

Meddelarskyddet för anställda i kollektivtrafiken ska börja gälla den 1 juli nästa år.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)