Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trosabussen i unikt samarbete: Kommersiellt och skattestött på samma biljett

Kommersiella Trosdabussen ska ingå i biljettsamarbetet i Stockholm - Mälardalsregionen. Foto: Ulo Maasing.

Kommersiella Trosdabussen ska ingå i biljettsamarbetet i Stockholm – Mälardalsregionen. Foto: Ulo Maasing.

En av landets få kommersiella busslinjer, Trosabussen, kommer att ingå i det biljettsamarbete som den skattestödda kollektivtrafiken i Stockholm –Mälardalsregionen. Därmed blir Trosabussen en del av det sammanhållna trafiksystemet i Mälardalsregionen och Trosabussens resenärer kan från oktober utan tillägg resa vidare med såväl SL-trafiken som Sörmlandstrafiken.

För att göra det lättare att arbetspendla i Stockholm-Mälardalen införs nya pendlarbiljetter under namnet Movingo i oktober. Dessa ersätter dagens 30-dagarbiljetter med TiM (Trafik i Mälardalen) och SJ för att skapa ett enklare och mer sammanhållet biljettsystem där samma biljetter ska gälla i såväl regionaltrafik som lokaltrafik i hela storregionen.

En unik förändring är även att en fristående aktör kommer att ingå i biljetten – Trosabussen. Trosabussen är en av få regionala busslinjer i landet som körs på kommersiell grund.

– Ska vi riva gränser och göra det enklare att pendla över länsgränserna måste vår ambition vara att det ska gälla så många som möjligt. Därför är det glädjande att vi nu får med Trosabussen som byggsten i den framtida Mälardalstrafik som ska göra det enklare, smartare och bättre för fler att pendla i Mälardalsregionen, säger Kristoffer Tamsons(M), trafiklandstingsråd Stockholms läns landsting och ordförande i Mälab, Mälardalstrafik AB.

Daniel Portnoff(M), kommunstyrelsens ordförande i Trosa kommun, är glad över att samarbetet inkluderar Trosabussen.

– För många är kollektivtrafiken en viktig del för att få livspusslet att gå ihop. Därför är det mycket positivt med de ökade möjligheter till arbetspendling som detta kommer innebära för våra invånare, säger han.

– Biljetten Movingo är framtagen för att underlätta för resenärerna. Det ska vara enkelt att resa i vardagen och man ska inte behöva byta biljett för att exempelvis ta sig till och från jobbet, säger Monica Johansson som är ordförande i Sörmlands kollektivtrafikmyndighet.

Trafiken på Trosabussen blir genom Movingo en del i ett sammanhållet trafiksystem i Stockholm – Mälardalen. Det är resultatet av ett nytt avtal som förhandlats fram inom ramen för Mälab, samarbetsorganet för kollektivtrafik i Stockholm-Mälardalsregionen. Detta innebär även att:

Resenärer Trosa/Vagnhärad – Stockholm/Liljeholmen kan nyttja både Trosabussen och SJ, vilket dels ger flera turer per dag men också möjlighet att nå olika målpunkter.

Trosabussens resenärer får, på samma sätt som SJ:s resenärer kommer få, möjlighet att resa vidare med SL-trafiken och Sörmlandstrafiken utan tilläggsbiljett.

Taxan för resenärerna blir oftast lägre än idag. Priset för en 30–dagars Movingobiljett Vagnhärad-Stockholm kommer att vara 2 000 kr. I Movingo reser ungdomar under 20 samt studenter med 25 procent rabatt (1 500 kr).

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)