
Jan Mattsson, vd för Swecos arkitektverksamhet (till vänster) och Magnus Broback, City Mobility Director på Volvo Bussar (till höger tillsammans med studenterna bakom det vinnande bidraget, Yupeng Lian och Thianhai Lin. Foto: Ulo Maasing.
Två arkitektstuderande vid Chalmers i Göteborg, Yupeng Lian och Thianhai Lin, vann förstapriset när idétävlingen Framtidens kollektiva resande avgjordes på tisdagen. Tävlingen arrangerades av Volvo Bussar tillsammans med konsultföretaget Sweco och var öppen för studerande vid samtliga landets arkitektskolor. På tisdagen delades priset till de tre vinnande bidragen ut i Stockholm. Totalt hade juryn 17 bidrag att ta ställning till.
– Det finns många spännande tankar bland bidragen. Det är ocvkså värt att notera att samtliga deltagare har arbetat fram sina bidrag på fritid, vid sidan om undervisningen, säger Magnus Broback, City Mobility Director på Volvo Bussar, till bussmagasinet.se.
Idétävlingen om framtidens kollektiva resande startade i januari. Uppgiften för de blivande arkitekterna var att kläcka idéer om hur tysta, utsläppsfria elbussar kan integreras i stadsmiljön. ysta, avgasfria bussar innebär helt nya möjligheter för planering av framtidens städer. Uppdraget för studenterna var att utforma ett förslag på en plats i staden där elbussar intregreras med en byggnad eller utomhusmiljö på ett innovativt sätt som förenklar vardagen för resenärerna.
Deltagarna skulle presentera sina idéer och visioner på var sin video, högst tre minuter lång. De vinnande bidragen och på tisdagen fick arkitektstudenterna bakom förslagen En stilla stund på väg, Ta kontoret in till stan och Höjdpunkten är knutpunkten ta emot pris på Swecos huvudkontor i Stockholm.
– Bidragen håller en hög kvalitet och det är roligt att se att studenterna tolkat uppgiften så bra och skapat lösningar för den hållbara staden där kollektivtrafiken står i centrum. Bidragen spänner över ett brett spektrum, allt från den enskilda busshållplatsen till större integrerade stadsbyggnadsprojekt. Att vi sedan fått in förslag från landets samtliga arkitekturskolor visar också att vi nått ut till alla studenter, säger Jan Mattsson, vd för Swecos arkitektverksamhet.
Samtliga tre vinnande bidrag kommer från studenter vid Chalmers i Göteborg.
– Det beror på att elbussprojektet i staden, ElectriCity, har fått ett så stort genomslag i Göteborg, kommenterar Magnus Broback.
– Det är glädjande att kollektivtrafik engagerar. De vinnande bidragen visar på ett utmärkt sätt de möjligheter som finns med tysta och utsläppsfria elbussar, och hur dessa ger förutsättningar för att planera och bygga i städerna på ett helt annat sätt än idag.
Förstapriset gick till En stilla stund på väg av Yupeng Lian och Thianhai Lin. Ur juryns motivering:
”De tävlande har med ett tydligt formspråk presenterat ett resecentrum med stor flexibilitet som kan möta flera av framtidens utmaningar. I filmen presenteras en 3D modell av resecentret som noggrant visar centrets olika delar och hur byggnaden kan integreras i många olika typer av stadsmiljöer.”
Här är förstapristagarnas vinnande bidrag, så som de själva presenterar den på video:
Andra priset gick till Ta ontoret in till stan av Oscar Simann och Daniel Roche med följande motivering:
”Förslaget sätter människan i centrum och gör det kollektiva resandet till en del av arbetsdagen. Med ett kort som kallas ”Volvo cowork” får den som har kortet tillgång till flera tjänster som alla kretsar kring bussresan.”
Det tredje priset gick till Höjdpunkten är knutpunkten av Johan Lövgren, Karin Gunnergård, Giovanna Gaioni, Federico Nicora och Allegra Fornaca med den här motiveringen:
”Vi ger bidraget tredje pris för dess visionära framtids syn och väl genomförda film. Förslaget visar ett utopiskt framtidsscenario för Göteborg där bilismen minskat radikalt då en effektiv kollektivtrafik, i form av båt, buss, spårvagn, cykel och linbana kopplar samman hela staden.”
Juryn bestod av Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar, Tomas Carlsson, vd Sweco, Meike Schalk, arkitekt och docent på KTH inom urbana studier och stadsbyggnad samt Karin Winter, specialist inom trafikfrågor Trafikverket och forskare på KTH.
Mer om tävlingen och samtliga 17 bidrag finns på: www.framtidensresande.com.
Lämna ett svar