Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommunal stämmer Bergkvarabuss på miljonbelopp

En av Bergkvarabuss´ turistbussar i Berlin. Foto: Ulo Maasing.

En av Bergkvarabuss´ turistbussar i Berlin. Foto: Ulo Maasing.

Fackförbundet Kommunal har stämt Bergkvarabuss inför Arbetsdomstolen eftersom man anser att företaget har brutit mot kollektivavtalet när det gäller beställningstrafik till utlandet. Kommunal kräver nu Bergkvarabuss på miljonskadestånd.

Stämningen avser 20 förare, både heltidsanställda och timanställda, och avser körningar i utlandet mellan den 1 december 2014 och den 31 maj 2015. Kommunal hävdar i stämningsansökan att Bergkvarabuss har betalat ”lön och andra ersättningar enligt egenhändigt konstruerade schabloner”.

Fackförbundet hävdar att Bergkvarabuss  ”har gjort sig skyldigt till flagranta brott mot viktiga bestämmelser i Bussbranschavtalet. Agerandet har varit systematiskt, pågått en längre tid och omfattat ett stort antal arbetstagare. Skäl föreligger att döma ut mycket kännbara allmänna skadestånd”.

Enligt Kommunal har förarna under resor utomlands tvingats att övernatta på annan ort än hemorten. Då ska de enligt Kommunal få betalt för åtta timmar per dygn, oavsett om de arbetar eller inte. Dessutom anser Kommunal att eftersom förarna har varit utomlands med resenärer har de inte haft möjlighet att fritt disponera sin egen tid. Därför, menar facket, har Bergkvarabuss inte haft rätt att förlägga fridagar under tiden utomlands. Man menar också att Bergkvarabuss inte har betalt ob-ersättning eller traktamenten i rätt ordning.

Kommunal kräver nu att Arbetsdomstolen ska döma Bergkvarabuss att ersätta bussförarna för den uteblivna ersättningen samt dessutom betala 100 000 kronor i skadestånd till var och en av förarna. Dessutom vill Kommunal ha ett skadestånd på en  miljon kronor till fackförbundet.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)