Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart att Örebro och Västmanlands län går samman om gemensamt bussbolag

Socialiseras snart. Foto: Ulo Maasing.

Socialiseras snart. Foto: Ulo Maasing.

Det är nu klart att Region Örebro län den 1 januari 2018 kommer att bilda ett gemensamt samhällsägt trafikföretag, Sveatrafiken AB, tillsammans med Region Västmanland. På fredagen klubbade regionstyrelsen i Örebro län samgåendet.

Regionstyrelsen i Örebro län beslutade att regionen ska köpa hälften av aktierna i AB Västerås lokaltrafik, som ägs av Region Västmanland till 100 procent. Sedan tidigare har Region Västmanlands styrelse beslutat att sälja dessa aktier.

Region Örebro län kommer preliminärt att betala cirka 50 miljoner kronor för köpet. Det nya bolaget kommer att heta Sveatrafiken AB, men Region Örebro län kommer även fortsättningsvis att ha sitt eget varumärke på bussarna. Hur bussarna kommer att se ut är inte klart i nuläget.

Några omedelbara förändringar kommer inte sammanslagningen att innebära, men under hösten 2019 kommer det gemensamt ägda företaget att i egen regi börja trafikera stadstrafiken i Örebro (som idag körs av Nobina) samt den regiontrafik som utgår från bussdepåerna i Örebro och Odensbacken.

– Med ett gemensamt ägt bolag har vi möjlighet att placera oss i framkant när det gäller miljö- och säkerhetsarbetet. Vi får också större inflytande när det gäller frågor som bemötande, jämställdhet och anställningstrygghet, säger Mats Gunnarsson (MP), ordförande i Region Örebro läns nämnd för samhällsbyggnad.

– Tack vare det gemensamma ägandet får vi en ökad kontroll över verksamheten, så att vi kan leverera en prisvärd kollektivtrafik av hög kvalitet till länets invånare, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)