Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stombussar, språväg och linbana i Göteborgssatsning

Investeringar i kollektivtrafik för sju miljarder ska göras i Göteborg: citybussar (dvs stomlinjer), spårväg och linbana. Illustration: Göteborgs stad.

Investeringar i kollektivtrafik för sju miljarder ska göras i Göteborg: citybussar (dvs stomlinjer), spårväg och linbana. Illustration: Göteborgs stad.

Fyra kollektivtrafikobjekt, åtta cykelbanor och nästan 46 000 nya bostäder i Göteborg – det är ingredienserna i den satsning som Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och Sverigeförhandlingen enades om på tisdagen.Sammanlagt handlar det om trafikinvesteringar på 7,2 miljarder i paketet. Sju miljarder satsas på kollektivtrafik och 241 miljoner på en utbyggnad av cykelvägnätet.

Fast i överenskommelsen står inget om stombussar. Istället talar man om citybuss som är Västtrafiks nya beteckning på stombussar.

I tisdagens överenskommelse har man bland annat enats om Spårväg och citybuss Norra Älvstranden (centrala delen Linnéplatsen-Lindholmen-Brunnsbo), Linbana Järntorget-Wieselgrensplatsen, Citybuss Backastråket och Citybuss Norra Älvstranden (västra och nordvästra delen). I överenskommelsen ingår också åtta cykelobjekt som ska byggas ut.

– Det är glädjande att staten, med denna överenskommelse, kan bidra till kollektivtrafiksatsningar och stora bostadsåtaganden i Göteborg. Det skapas stora samhällsnyttor och integrationen och sammanhållningen mellan olika stadsdelar gynnas. Detta var den sista storstadsöverenskommelsen och med detta har vi nu fullföljt regeringens uppdrag enligt vårt direktiv gällande storstäderna, säger HG Wessberg, förhandlare i Sverigeförhandlingen.

Sammantaget har objekten en investeringskostnad på 7 241 miljoner kronor. Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och staten investerar tillsammans 7 000 miljoner kronor i kollektivtrafikobjekten och 241 miljoner kronor i utbyggnad av cykelvägnätet.

Staaten medfinansierar 3 220 miljoner kronor för kollektivtrafikobjekten, samt 60,25 miljoner kronor för cykelobjekten. Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen ansvarar för utbyggnaden av spårvägen, linbana och busslinjerna. Göteborgs Stad ansvarar för utbyggnad av cykelbanorna och för bostadsåtagandet. Statens medfinansiering är kopplad till de 45 680 bostäder som kommunen nu åtar sig att bygga.

Om knappt 20 år väntas Göteborgsområdet ha 200 000 fler invånare än idag.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)