Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Miljard resor utan biljett i London

Kontaktlösa bankkort har blivit en succé i kollektivtrafiken i London. Foto: Ulo Maasing.

Kontaktlösa bankkort har blivit en succé i kollektivtrafiken i London. Foto: Ulo Maasing.

Mer än en miljard enkelresor i kollektivtrafiken i London har de senaste åren gjorts utan att resenären har köpt vare sig biljett eller laddat ett resekort. Resorna har gjorts av personer från över 100 länder. Och alla har gjort rätt för sig, samtidigt som de alltid har rest för lägsta möjliga pris. De har betalat för sig med ett kontaktlöst betalkort, lika snabbt som det går att blippa ett smart kollektivtrafikkort  långt ifrån de tidsödande och krångliga betalsystem som används i svensk kollektivtrafik.

Idag görs två miljoner resor om dagen i London där resenärerna bara blippar sitt kontaktlösa betalkort. Och antalet ökar snabbt. I början av 2006 betalades omkring 25 proicent av alla enkelresor med Transport for London med sådana kort. Nu är andelen 40 procent.

Och Transport for London uppmuntrar aktivt sina resenärer att inte köpa  biljett i automat eller använda kollektivtrafikens eget smarta kort, Oystercard. Man garanterar också att kunden vid varje tillfälle får det förmånligaste biljettpriset. Vare sig man gör en enda enkelresa eller ett stort antal resor under en vecka räknar systemet alltid ut det förmånligaste pris och rabatter. Billigare går det alltså inte att resa i London om man inte väljer att fuskåka.

Bussmagasinets redaktör, som har anledning att besöka den brittiska huvudstaden ett antal gånger om året, har således inte köpt en enda biljett på flera år. Istället har han använt sitt kontaktlösa svenska Mastercard, både på tunnelbanan från Heathrow och nattbussen från puben i Soho. Samma kort fungerar i hans lokala ICA-butik i Stockholm.

Möjligheten att betala resan med kontaktlöst bankkort infördes på Londons bussar i december 2012 och i spårtrafiken i september 2014.

Förutom brittiska kontaktlösa bankkort accepterar systemet kontaktlösa kort från en rad banker/kortutställare i andra länder. Det har gjort kollektivtrafiken lättare att använda, inte bara för Londonbor utan för såväl brittiska som utländska besökare. Hittills har resenärer från över 100 länder använt sig av möjligheten till kontaktlösa betalningar. Enbart det senaste året har 20 nya länder tillkommit med länder så vitt skilda som Estland, Marocko och Peru.

Och medan chip-and-go är det mest avancerade systemet i Sverige för att betala resan ombord på bussen går Londons betalsystem nu på export. I fjol skrev Transport for London avtal med CTS, Cubic Transportation Systems, med sikte på att sälja systemet i andra länder. Nu har man långt framskridna förhandlingar med flera internationella storstäder om att införa systemet där, bland annat i Sydney och Miami.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Hej
    Javisst är det suveränt – var i London i juni, och löste inte en enda biljett utan blippade kortet de gånger jag använde kollektivtrafiken.

    Helt klart något för Sverige och Stockholm att tänka på – Sverige är ju ett av de länderna i världen där man snart knappt använder kontanter alls, utan betalar med kortet i stort sett alltid (talar för mig själv). Märkligt att man inte kommit längre här på sådana områden faktiskt…

    Tror storbankerna håller emot. Har ett kreditkort och det kan man blippa, men vanliga Mastercardet från Swedbank – nä det går då inte – inte ens med nya utbyteskortet som kom för ett tag sedan.
    Är man som vanligt rädd för att förlora intäkter?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)