Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Samhällsplaneringen försummar turistresor

Turistresorna försummas i samhällsplaneringen enligt en ny rapport från VTI. Foto: VTI.

Turistresorna försummas i samhällsplaneringen enligt en ny rapport från VTI. Foto: VTI.

Samhällsplaneringen och infrastrukturplaneringen försummar turismen och besöksnäringens behov. Det konstateras i en ny rapport från VTI, Statens Väg- och Transportforskningsinstitut. Studien tar upp turisters resande och turistresandets hållbarhet. Fokus i planeringen ligger på framkomlighet och trafiksäkerhet, men besöksnäringens behov försvinner i planeringen.

Bakgrunden är att turismen i Sverige ökar. Därmed ökar också dess betydelse för ekonomi, export och sysselsättning. Men samtidigt påverkas miljön. Andra effekter av den ökande turismen kan vara trängsel och olyckor. Det är något som samhälls- och infrastrukturplaneringen kan påverka, både nationellt, regionalt och lokalt.

– Den samlade bild som framträder i studien är en relativt fragmenterad planering. Många olika perspektiv och målsättningar ska hanteras regionalt och lokalt, men planerings­stödet och kunskapsnivån bland dem som är involverade i planeringen motsvarar inte behoven, säger forskaren Kerstin Robertson, Ecologize, f d VTI.

Flertalet av de intervjuade i VTI-studien ser möjligheter att öka turistresandets hållbarhet med hjälp av allmänna kommunikationer. De har i synnerhet identifierat utmaningar när det gäller transfertrafik från stationer och flygplatsen, men turisternas behov av förflyttning inom destinationen för att nå andra målpunkter än boendet tas inte upp.

Fram träder en bild av att planeringen har fokus på framkomlighet och trafiksäkerhet, men ett systematiskt sätt att bedöma besöksnäringens behov och effekter av investeringar saknas.

Besöksnäringens behov behöver också tydliggöras i planeringen av kollektivtrafik, konstaterar VTI-studien.

– Vi konstaterar att det finns en medvetenhet om behovet av att vidareutveckla turistresandet på ett sätt som leder till ökad hållbarhet. Det är dock framförallt miljöperspektivet av hållbarhet som tas upp, mest med fokus på klimat­frågan. Effekter på turistresandets hållbarhet av åtgärder i länstransportplanerna bedöms eller presenteras inte på något tydligt sätt, säger Kerstin Robertson.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)