Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hot och rasistiska påhopp på bussförare

PolisbilarHuvudskyddsombudet för bussförarna i Ljusdal, Delsbo och Hudiksvall överväger att införa skyddsstopp på nattbussarna i Hälsingland, skriver Kommunalarbetaren. Anledningen är att flera bussförare i Hälsingland i sommar har utsatts för hot, misshandel och rasistiska påhopp.

– Många vill inte köra på natten. Det har varit allt från kränkande ord till fysiskt våld. Flera av mina kollegor har dessutom varit utsatta för rasistiska påhopp, säger Lars Ljungström, huvudskyddsombud, till Kommunalarbetaren.

– Om det här inte får ett slut kommer vi att införa skyddstopp på nattbussarna.

Problemen har funnits en längre tid men har trappats upp under helger och evenemang i sommar.

En bussförare med utländsk bakgrund berättar för tidningen hur en man kom fram till honom och slog mot honom upprepade gånger medan han körde. Föraren fick hjälp av en passagerare. Både han och Lars Ljungström vill att väktare åker med bussarna på nätterna. Bussbolagen har också ansökt att få kameraövervaka bussarna men hittills fått nej från länsstyrelsen.

Lars Ljungström anser att arbetsgivaren tar problemen på allvar.

– Men om det fortsätter såhär utan att arbetsgivaren får stopp på trakasserierna, då får vi införa skyddstopp på nattrafiken, säger han till Kommunalarbetaren.

Nu kommer möten att hållas med Kommunal, kommunen, polisen, X-trafik och bussoperatören Mohlins Bussar som kör X-trafiks linjer i Hälsingland.

Share Dela

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)