Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Slutet nära för Bussgods i Jämtland

Slutet närmar sig för Bussgods i Jämtland Härjedalen. Foto: Ulo Maasing.

Slutet närmar sig för Bussgods i Jämtland Härjedalen. Foto: Ulo Maasing.

En nerläggning av Bussgods i Jämtland rycker allt närmare. Bussgods är en avdelning inom Länstrafiken i Jämtland och har varit svårt pressat ekonomiskt sedan 2013. Nu föreslår politikerna i den regionala utvecklingsnämndens arbetsutskott att Bussgods läggs ner. En avveckling av Bussgods skulle innebära att länets godstransporter främst sköts av privata aktörer och att Länstrafiken enbart skulle bedriva persontransporter.

– I den tuffa ekonomiska situation som Regionen befinner sig i är det uteslutet att vi kan täcka ett allt större underskott i Bussgods. Med en försämrad ekonomi även i stora delar av Bussgods i norr är det inte heller aktuellt att ingå i Bussgods Norr AB, säger regionrådet Robert Uitto(S).

Det har pågått ett arbete med att bilda ett gemensamt bolag, Bussgods Norr AB, för bussgodsverksamheten i norrlandslänen. Då Bussgods Jämtland och några av de övriga norrlandslänens godstrafik visar vikande resultat föreslås även att Länstrafiken Jämtland inte bör ingå i det länsöverskridande samarbetet.

– Vi är fullt medvetna om att det kan finnas delar av länet som inte kan täckas av viktiga transporter och därför får nämnden utreda eventuella problem med godsförsörjning som kan uppstå för företag i länet, till följd av bussgods avveckling, säger Robert Uitto.

En nerläggning av Bussgods ska slutligen klubbas av regionfullmäktige som kan fatta beslut i frågan tidigast den 24 oktober.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)