Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Avtalsklart med gemensamt samhällsägt bussbolag

Andreas Svahn (S) och Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande i Örebro län respektive Västmanland undertecknade på torsdagen avtalet om ett gemensamt ägt bussbolag i de båda regionerna. Foto: SKL.

Andreas Svahn (S) och Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande i Örebro län respektive Västmanland undertecknade på torsdagen avtalet om ett gemensamt ägt bussbolag i de båda regionerna. Foto: SKL.

Det sista steget togs på torsdagen för att skapa ett bussföretag som ägs gemensamt av Region Örebro län och Region Västmanland. Det avtal som parterna nu har signerat innebär att Region Örebro län köper 50 procent av aktierna i AB Västerås Lokaltrafik för cirka 50 miljoner kronor.

Några omedelbara förändringar kommer avtalet inte att innebära, men på sikt kommer både utbudet av, och formerna för, kollektivtrafiken att utvecklas och förbättras, hävdar parterna.

Under hösten 2019 kommer det gemensamt ägda bolaget att i egen regi börja trafikera stadstrafiken i Örebro samt den regiontrafik som utgår från bussdepåerna i Örebro och Odensbacken. Det långsiktiga målet är att merparten av trafiken ska skötas av det gemensamma bolaget.

–  Signeringen innebär att vi från båda regionerna nu också är juridiskt bundna vid vår överenskommelse, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande, Region Örebro län.

– Tack vare det gemensamma ägandet kommer vi att få en ökad kontroll över bussverksamheten i vårt län. Det kommer ge ökad kvalitet och service i bussåkandet och vi kan driva miljö- och jämställdhetsfrågor mer aktivt än i dag då vi har upphandlat driften. Avtalet innebär också större anställningstrygghet för bussförarna.

– Att driva busstrafik i egen regi har varit framgångsrikt i Västmanland. Vi har nöjda resenärer, gott bemötande, god arbetsmiljö och en miljövänlig bussflotta. Med ett gemensamt bolag får vi ännu bättre förutsättningar att fortsätta utveckla busstrafiken i båda länen, säger Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande, i Region Västmanland.

Taggat som: ,

1 kommentar »

  1. En fin form av socialisering.
    Genom tidigare anbudsupphandlingar har man fått bort alla små lokala bolag genom att stora enheter lade anbud och vann. Nu är det deras tur att försvinna.
    Bra gjort!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)