Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen applåderar bättre vägstandard

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Sveriges Bussföretag välkomnar den satsning på bättre vägstandard på landsbygden som ingår i regeringens ”Hela-Sverige-satsning” som presenterades på torsdagen. I paketet från regeringen ingår totalt 235 miljoner kronor nästa år på att skapa bättre vägar och kollektivtrafik i hela landet.

Tillskottet omfattar förlängd satsning på kollektivtrafik i landsbygd och på att fortsätta vidmakthålla vägar i landsbygd genom satsningar på åtgärder för beläggning, bärighet och tjälsäkring. Samtidigt görs en särskild investering för förbättring av vägnätet på Gotland.

– Regeringens aviserade satsningar på åtgärder för beläggning, bärighet och tjälsäkring på vägnätet på landsbygden är positivt. Busstrafiken är ryggraden i landsbygdens kollektivtrafik och idag är standarden på vägnätet i delar av landet så dålig att det innebär en sämre komfort och framkomlighet för kollektivtrafikens resenärer i dessa områden, vilket i sig kan få människor att välja bort att resa kollektivt.

– Ett dåligt underhållet vägnät kan också i sig vara en stor fara för trafiksäkerheten, då bussarna som exempelvis kör många skolbarn tvingas köra på vägar som inte motsvarar den standard och säkerhet barn, föräldrar, förare och företag förväntar sig. Vi ser nu fram emot en dialog med Trafikverket och andra berörda infrastrukturhållare, säger Anna Grönlund, branschchef och vice VD Sveriges Bussföretag.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)