Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Ny lag kan ge färre klimatsmarta bussar”

Produktionen av HVO hotas av ett nytt lagförslag, varnar Sveriges Bussföretag. Foto: Volvo Bussar.

Produktionen av HVO hotas av ett nytt lagförslag, varnar Sveriges Bussföretag. Foto: Volvo Bussar.

Bussbranschen i Sverige varnar för att färre bussar kan köras på HVO om ett nytt lagförslag blir verklighet. Det handlar om en europeisk lagstiftning om hållbarhetskriterier och flytande biobränslen som nu ska skrivas in i svensk lag. ”Men förslaget till den svenska lagen innehåller många oklarheter”, varnar Sveriges Bussföretag som anser att risken är stor för att HVO-produktionen minskar kraftigt.

– Inom överskådlig framtid är HVO det viktigaste förnyelsebara drivmedlet för att Sverige ska klara omställningen av fordonsflottan. Idag står HVO för två tredjedelar av biodrivmedlen, skriver Sveriges Bussföretag till regeringen.

Man reagerar på att definitionen av råvaror i lagförslaget är så oklar ”att det är omöjligt att förstå innebörden av den föreslagna definitionen”

– Även om en lagtext bygger på ett EU-direktiv bör texten utformas så att åtminstone fackmän på det aktuella området kan förstå innehållet och meningen med en lagregel, skriver bussföretagen syrligt.

Nu blir det upp till Energimyndigheten att försöka tolka lagen, konstaterar Sveriges Bussföretag. Men oklarheterna när det gäller definitionen av råvaror gör att råvaror som idag används för HVO-tillverkning inte längre kan utnyttjas, anser organisationen som varnar för risken att det på kort sikt begränsar tillgången till råvaror för produktion av HVO. En brist på HVO och kraftiga prishöjningar kommer att få stora konsekvenser för kollektivtrafikens klimatomställning.

– Kostnadsökningar för den upphandlade trafiken kommer att leda till höjda biljettpriser och nedläggningar av busslinjer och minskat turtäthet, vilket näppeligen leder till en ökad kollektivtrafik, som är riksdagens och regeringens fastställda målsättning, skriver Sveriges Bussföretag..

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)