Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen ger ris och ros för budgeten

Anna Grönlund, vice vd vid Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Anna Grönlund, vice vd vid Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen både rosas och risas av Sveriges Bussföretag för innehållet i budgetförslaget som presenterades på onsdagen. Bra, enligt bussföretagen, är bland annat att satsningen på stadsmiljöavtal fortsätter, kritik får regeringen för beskattningen av elbussar och utformningen av elbusspremien.

– Vi välkomnar regeringens hela Sverige-satsning i budgetförslaget. Väl fungerande transporter är centralt för ett land med Sveriges geografiska förutsättningar. Förslag som extrapengar till landsbygdens infrastruktur och möjlighet att finansiera körkort med CSN-lån är bra – men det senare behöver kompletteras med möjligheten att också få CSN-lån för busskort.

– Det är positivt att satsningen på stadsmiljöavtal fortsätter. Att regeringen väljer att inte gå vidare med frågan om möjlighet för lika beskattning för el för alla kollektivtrafikfordon är negativt. Att hänvisa till arbetet med andra styrmedel, såsom elbusspremien, räcker inte. Elbusspremien berör bara inköp av fordon, inte själva driften i kollektivtrafiksystemet över tid, säger Anna Grönlund, branschchef och vice VD på Sveriges Bussföretag. Hon fortsätter:

-Och apropå elbusspremien, så är utformningen sådan att i år beräknas endast 20 miljoner förbrukas. Det är därför angeläget att regeringen nu ändrar på förordningen så att operatörerna, de som äger och driver busstrafiken i Sverige, har möjlighet att ansöka om elbusspremie. Eftersom premien nu förlängs till 2023 är det viktigt att utformningen blir rätt.

Sveriges Bussföretag ser också fram emot att det nuvarande systemet för reseavdraget ska ses över i syfte att i högre grad gynna resor med låga utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar, bidra till klimatmålet för transportsektorn 2030 och minska skattefelet kopplat till reseavdragen.

Sveriges Bussföretag och Transportföretagen applåderar regeringens satsning på vuxenutbildningen, apropå buss- och transportbranschens stora rekryteringsbehov.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)