Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen protesterar mot bussförbud i Stockholm

Ovälkomna färdmedel i Stockholm på söndag. Foto: Ulo Maasing.

Ovälkomna färdmedel i Stockholm på söndag. Foto: Ulo Maasing.

Precis som i fjol förbjuder Stockholms stad i år turistbussar i bland annat Gamla stan, på Blasieholmen och stora delar av city när aktiviteten I stan utan min bil genomförs på söndagen. Förbudet mot kollektivtrafik med enbart turister har fått Stockholms läns bussbranschförening att protestera hos trafikkontoret i Stockholm och trafikborgarrådet Daniel Helldén(MP).

Per Åkerberg, ordförande i bussbranschföreningen, konstaterar att målet med aktiviteten bland annat är att få människor att ställa personbilen och istället gå, cykla och resa med kollektiva färdmedel.

– Och vad gör då Stockholms stad? Jo, man förbjuder bussar att köra i det avstängda, bilfria området!   Bussar som kör i SL:s linjetrafik får köra i det avstängda området men inte bussar med turister och andra besökare, skriver Per Åkerberg.

Per Åkerberg, ordförande i Stockholms läns bussbranschförening. Foto: Ulo Maasing.

Per Åkerberg, ordförande i Stockholms läns bussbranschförening. Foto: Ulo Maasing.

Han pekar på att  turist- och besöksnäringarna är starkt växande och har en stor ekonomisk betydelse. Tusentals turister drabbas av bussförbudet.

– Bland annat kommer kryssningsfartyget Norwegian Getaway till Nynäshamn klockan 08.00 med 4000 passagerare. De har knappast tänkt sig att stanna i Nynäshamn utan har naturligtvis tänkt sig en rundtur i Stockholm med buss för att titta på Stockholms Slott och andra sevärdheter. Den rundturen blir dock inte vad de förväntat sig!

Åkerberg och bussbranschföreningen konstaterar lite ironiskt att bussbranschen har fått det ”lugnande beskedet” från politiker i Stockholm att det alltid är möjligt att ansöka om dispens för att få köra i det avstängda området.

– Men vid motsvarande aktivitet söndag 18 september 2016 var det inget företag som beviljades dispens!  Det är ett genuint dåligt och ologiskt beslut från stadens sida att utestänga turister och andra besökare som reser med buss under den bilfria dagen i Stockholm den 17 september. Det är ett beslut som medför omfattande problem för turisterna och de kommer inte uppfatta Stockholm som en besöksvänlig stad.

Till Trafikkontoret i Stockholm och trafikborgarrådet Daniel Helldén riktar bussbranschföreningen tre krav:

*  att alla bussar tillåts under framtida ”bilfria dagar”. Busstrafik är nyttotrafik och ett kollektivt resande av personer som lämnat bilen hemma, 


* att förutsättningarna i Stockholm förbättras för turisterna som reser med buss. Framkomligheten för bussarna och parkeringsmöjligheterna måste förbättras,


*  att staden har en dialog med representanter för näringslivet tidigt i planeringen av olika trafiklösningar och vid olika arrangemang. Utnyttja den kunskap som finns så blir lösningarna bättre!

Kartan här nedan visar det bil- och turistbussfria området i Stockholm på söndag. Stockholms stad har dock valt att endast kalla området för bilfritt.

Bilfrittkarta

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

1 kommentar »

  1. Parkera Turistbussarna och informera Kryssningsfartyget om att Turistbussar är portade i gamla stan med omgivande område. Inga bussar kommer att serva Kryssningsfartyget.

    Synpunkter från Kryssningsfartygen hänvisas till dom ansvariga för detta beslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)